Annons

Stadscamping kan bli Strängnäs nya besöksmagnet

zoom Fler och fler vill campa i Strängnäs. För att möta trycket ska en ny<br />
stadscamping byggas med 300 campingplatser och 40 stugor.
Fler och fler vill campa i Strängnäs. För att möta trycket ska en ny
stadscamping byggas med 300 campingplatser och 40 stugor.
NYHETER. Fler husbilscampare stannar till i Strängnäs och nu ska 50 miljoner kronor satsas i en ny stadscamping. För besöksnäringen innebär det klirr i kassan: ”Vi räknar med att varje campare spenderar 350 kronor per gästnatt”, säger Fredrik Granlund på Strängnäs kommun.
Annons

Antalet gästnätter i Strängnäs kommun ökade förra året med 10 procent till totalt 90 632. Det är framförallt husbilscamparna som blivit fler och nu räcker de lokala campingplatserna inte till. För att möta trycket ska en ny stadscamping byggas med 300 campingplatser och 40 stugor.

– Vi har länge letat efter en plats för en ny camping och har nu tagit fram en detaljplan för P10:s gamla övningsfält som är vårt nya expansionsområde. Vår långsiktiga plan omfattar förutom campingplatsen även 5000 nya bostäder, säger Fredrik Granlund på Strängnäs kommun.

Bakgrunden till projektet är att fler husbilar stannar till i Strängnäs, så efterfrågan på övernattningsmöjligheter har ökat dramatiskt.

– SCR:s undersökning visar att campare står för 43 procent av gästnätterna under juni till augusti, det känner vi av. Nu har vi många dagsbesökare och ett av våra mål är att få gästerna att stanna längre.

Uppgraderad badstrand

Eldsund Stadscamping väntas innehålla ett antal servicebyggnader, restaurang och en uppgraderad badstrand. Exakt vad det blir ska kommunen diskutera med den operatör som ska arrendera campingen.

– Vi hoppas få igång ett samarbete till våren. Operatören ska sedan bygga upp campingen från grunden, vi tror man behöver sinvestera 50 miljoner kronor i utvecklingen.

Attraktivt läge

Intresset bland potentiella operatörer är stort, berättar Fredrik Granlund.

– SCR är positiva till läget. Campingen ska ligga vid Mälaren och vara synlig från Strängnäsbron, så de tror att det finns många intressenter som vill skapa en ny campingplats här.

Detaljplanen ska granskas innan den skickas in till kommunfullmäktige. Nästa år planerar kommunen att investera fem miljoner kronor i vägar, vatten och avlopp och ett år senare väntas operatören starta arbetet.

Förhoppningen är att gäster kan checka in säsongen 2020.

Vad innebär campingen för Strängnäs?

– En stor camping kommer att innebära fler gästnätter. Och det betyder mycket för vår besöksnäring, vi räknar med att varje campare spenderar 350 kronor i området per gästnatt, så det här kommer att generera intäkter, säger Fredrik Granlund.