Annons

Stafettkockar dyr personallösning för krogarna

zoom Krögarna känner sig något val än att anlita bemanningsföretagen. Foto: Colourbox" />
Krögarna känner sig "inmålade i ett hörn" där de inte har
något val än att anlita bemanningsföretagen.
Foto: Colourbox
NYHETER. I takt med att bristen på restaurangpersonal blir allt mer desperat, ser bemanningsföretagen en växande affärsmöjlighet i Jämtland. ”En kostsam lösning”, säger Cecilia Lind, vd för Trillevallens Högfjällshotell.
Annons

Efter Gotland är Jämtland med orter som Åre, Sveriges mest turisttäta län, enligt Tillväxtverket. Och många är de restauranger och fjällanläggningar som skriker efter personal, inte minst under vintersäsongen.

Möjlighet till goda affärer

Det är ont om kockar, souschefer och serveringspersonal, och där Arbetsförmedlingen inte har lyckats bidra till att fylla vakanser, har en växande grupp bemanningsföretag sett en möjlighet till goda affärer.

– Vi har inte behövt anlita någon kock via bemanningsföretag ännu men jag vet att det är flera här uppe som har gjort det, säger Cecilia Lind, vd för Trillevallens Högfjällshotell i Åre.

Vill ha heltidsanställning

I många år har företagen haft svårigheter att hitta kökspersonal. Möjligheten att helårsanställa är liten för många av säsongsanläggningarna, vilket skrämmer bort medarbetare.

– Jag upplever att de som ligger bakom många av dessa kockbemanningsföretag är just gamla kockar som sett en affärsmöjlighet, säger Cecilia Lind.

Är utvecklingen ett problem för de som behöver anställa?

– Framförallt så är det en väldigt kostsam lösning med inhyrda kockar, men också ur ett medarbetarperspektiv så försvinner lite teamkänslan i en köksgrupp med inhyrd personal.

Arbetsförmedlingen ”sist på bollen”

Flera restauranger i regionen har blivit kontaktade av företag som erbjuder bemanning, enligt Teres Gärdin, regionchef Visita Norrland, som samtidigt menar att Arbetsförmedlingen är ”sist på bollen” i fråga om att lösa personalbristen i regionens besöksnäring.

 – Arbetsförmedlingens brist på handling i kombination med de stora behoven som finns har lett till den här utvecklingen, säger Teres Gärdin.

Hon tror att arbetssökande tar jobb via bemanningsföretag, bland annat för att slippa krånglet med att själv kontakta arbetsgivare. Ett annat skäl är arvodet.

– De förhandlar fram drömlöner åt kockarna, säger Teres Gärdin.

Målas in i ett hörn

Marie Sällström, som driver restaurang Drommen i Bydalsfjällen, deltog i en branschträff med arbetsgivare och elever härom veckan, DÅ bemanningsföretagen kom på tal. Hon anser att utvecklingen är beklaglig för krögarna.

– Grundidén är ett lysande sätt att hitta personal, men i praktiken målas företagen in i ett hörn där vi blir tvungna att anlita bemanningsföretag då vi inte har något annat val. Vi lägger ut en annons på Arbetsförmedlingen, och blir uppringd av ett konsultföretag som knyter upp de få kockar som finns att tillgå.

Bemanningsföretag är ju annars vanligt i många branscher.

– Ja visst, det har ju funnits stafettläkare också, så det är inget konstigt, men problemet är att vi får betala skyhöga timpengar för att ta in en stafettkock, säger Marie Sällström.

Hur stor skillnad är det frågan om?

– Det skiljer sig säkert från företag till företag, men vi har fått offerter på 350-500 kronor i timmen, att jämföra med 135 kronor som vi med kollektivavtal betalar. Även om de står för sociala avgifter, så blir det ändå över 100 kronor mer i timmen än vad vi betalar.

Vad ser du för alternativ?

– Vi företag behöver bli bättre på att samarbeta sinsemellan, tillsammans borde vi skapa ett eget bemanningsföretag. Vi kan också samarbeta för att ha färre säsongsanställningar, och fler året runt, och att jobba mer med lärlingssystem så att ungdomarna söker praktik här. Förr fick man alltid in ansökningar inför varje säsong, nu är det bara bemanningsföretagen som hör av sig, säger Marie Sällström.

Kommer du själv att behöva anlita bemanningsföretag denna säsong?

– Jag hoppas att jag ska hinna anställa personal på egen hand, jag har ett bra kontaktnät. Sista utvägen blir att köpa tjänsten. Risken är stor att vi måste göra det över jul och nyår.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...