Annons

Vd om Idre Himmelfjäll: ”Vi säljer två tomter i veckan”

zoom Foto: Idre Himmelfjäll
Foto: Idre Himmelfjäll
NYHETER. Den största skidortssatsningen i Sverige på 30 år, Idre Himmelfjäll, kör igång de första liftarna julen 2019. ”Skidbackarna blir som i Colorado”, lovar Himmelfjälls vd Torbjörn Wallin.
Annons

Fjällortsprojektet Idre Himmelfjäll, som de närmaste åren uppskattas att kosta 1,7 miljarder kronor, gick av start i juli i år. Bygget är i full gång, och går än så länge enligt plan, säger Torbjörn Wallin, vd för Himmelfjäll AB.

– Övergripande går vi i drift från julen nästa år, och det är enligt plan. Men det är ett väldans byggande nu, då vi har beställt nedfartsbygget för etapp ett som omfattar 22 nedfarter, så vi har beställt snösystem och åtta liftar, varav en kopplingsbar 6-stolslift.

När det är klart ska skidsystemet bestå av totalt 25-30 liftar och 50 nedfarter.

Säljer två tomter i veckan

Infrastrukturen är på plats och man har byggt ett vägnät kring de 369 första tomterna, varav en del är flerbostadshus. Av de första tomterna är 280 redan sålda.

– Det är fantastiskt, särskilt med tanke på att vi inte är i drift ännu, vi har ingen verksamhet och i företaget är vi än så länge bara två anställda haha. Att vi säljer två tomter i veckan är häftigt, säger Torbjörn Wallin.

Totalt rör det sig om 2200 tomter och 20 000 bäddar.

Vad är det som gör projektet så attraktivt redan i ett så tidigt skede?

– Det är en kombination av bra tider, en tro på Himmelfjäll och Idre och förhoppningsvis så har vi gjort någonting rätt.

Utöver bostäder och skidsystem ska även butiker, restauranger och hotell komma på plats. Skidshop och skiduthyrning har börjat byggas, och inför första etappen ska 90 personer anställas. En redovisningsekonom, en bokningschef och en liftchef – tre av de viktigaste posterna, är nyligen tillsatta.

– Det är viktigt att liftchefen är på plats så den kan börja forma sin organisation om cirka 25 personer redan till sommaren, vi har ett väldigt stabilt startfält, säger Torbjörn Wallin.

Kommer att pågå i årtionden

Det är nästan svårt att beskriva omfattningen av projektet, säger Torbjörn Wallin och tillägger att han själv ser på det i olika etapper.

– Det är så stort att det kommer att pågå i årtionden framöver. Tittar vi bara just nu så är det säkert ett 40-tal maskiner som är igång och ett par hundra byggarbetare, inte minst för alla privatbostäder.

Inget McDonald’s

Första restaurangen öppnar i samband med att etapp ett är klar, vintern 2019. Det blir en uthyrd verksamhet och man för diskussioner med flera olika parter, både kedjor och enskilda restaurangägare. Restaurang två öppnar 2020.

– Vi ser inte framför oss de stora hamburgerkedjorna, i synnerhet inte om vi tittar på vad vi öppnar först, då är det viktigt att det är något som människor förknippar med Idre och fjällen. Gärna lite närmare det samiska. Samtidigt ska det passa många, inte minst barnfamiljer.

Torbjörn Wallin tillägger:

– Men man kan aldrig vara helt säker på hur saker blir, allt är beroende av oss själva, av omgivningen och av konjunkturen. Vi har en långsiktig plan, men vi tar ett år i taget.

Även flera hotellkedjor har hört av sig och vill samarbeta, och ett hotell ska finnas, men är inte högsta prioritet.

– Det är jätteroligt att många hör av sig, och jag ser framför mig ett hotell i centrum. Men vi vill gärna vänta ett per år så att vi får komma igång först. Kanske blir det aktuellt inför 2022, 2023.

 Beskriv din vision av Idre Himmelsfjäll.

– Vi försöker forma en entreprenörsledd anläggning i samklang med naturen. På berget har vi en väldigt speciell natur som tidigare har varit naturreservat. Vi försöker därför anpassa oss till naturen, och bygger slingrande nedfarter fram genom fjällskogen, lite som i Colorado. Våra alpinarkitekter kommer från USA, så det kommer att skilja sig från mycket av det som byggs i fjällen som annars är brett och rakt.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita