Trenden med vinbarer mÀrks framför allt i Stockholm. Det handlar om stÀllen som har drycken i fokus, och som lockar till snabbare gÀstflöden Àn pÄ traditionella restauranger.
Intresset och kunskapen bland gÀster har ocksÄ ökat markant, menar Cecilia Petrini, chefssommelier pÄ baren Dryck i Stockholm.
â Vi mĂ€rker att folk vill prata mer kring sin bestĂ€llning. Men sedan ska det Ă€ven vara okej att bestĂ€lla ett glas husets röda. Den typen av gĂ€st Ă€r lika mycket vĂ€rld som de intresserade gĂ€sterna.
Vinbarsboomen kommer att göra vinets rykte mindre elitistiskt och mer folkligt, tror hon.
â Jag vill inte att vin ska vara sĂ„ pretentiöst och uppblĂ„st. Men jag kan förstĂ„ om gĂ€ster upplever det sĂ„. Vin Ă€r en lyxprodukt. Det Ă€r inte det första du lĂ€gger dina pengar pĂ„ efter lönen.
SjĂ€lv har hon jobbat inom restaurangbranschen i Ărebro och Stockholm sedan början av 2000-talet. Hon har bott i franska Languedoc och arbetat pĂ„ Systembolaget. Cecilia Petrini har nĂ€stintill vin i venerna.
Vad Àr receptet för att göra vin mer folkligt?
â Att slĂ€ppa prestigen kring det helt och hĂ„llet. Men man mĂ„ste fortfarande ha respekt för produkten. Det ligger mycket hĂ„rt arbete bakom ett vin.
Dryck ligger ett stenkast frĂ„n Mariatorget pĂ„ Södermalm. Ăgaren Caroline Tallving lyckades skapa en snackis inför öppningen för ett Ă„r sedan. Hon satte upp en iPad med filmer frĂ„n ombyggnationen i skyltfönstret och skrev âSnart hĂ€nder det nĂ„got kulâ. Nyfikenheten vĂ€cktes bland boende i kvarteret och baren fick snabbt mĂ„nga stammisar. Kanske Ă€r det lĂ€ttare att upptĂ€cka en vinbar som inte krĂ€ver en helkvĂ€ll, Ă€n en ny restaurang, tror Cecilia Petrini.
â Vi mĂ€rker att folk kommer hit och tar ett glas innan middagen. Ibland kommer de tillbaka efterĂ„t ocksĂ„. Det Ă€r lĂ€ttare att slinka in hĂ€r och kolla lĂ€get Ă€n att sitta ner och testa tre rĂ€tter.
Varför tror du att det bar blivit ett sÄdant uppsving av vinbarer?
â Folk har rĂ„d. Sen gĂ„r folk ut pĂ„ ett helt annat sĂ€tt i dag. Numera kan man gĂ„ ut en svĂ€ng tisdag till lördag i stĂ€llet för att bara hĂ€lla i sig pĂ„ helgen. Vi svenskar har lĂ€rt oss att förhĂ„lla oss till alkohol pĂ„ ett annat sĂ€tt. APK, tĂ€nket om alkohol per krona, börjar försvinna.
Vad blir nÀsta steg för utvecklingen av vinbarer?
â Mer nishade stĂ€llen Ă€r vĂ€l den enda vĂ€gen att gĂ„? Nu har vi blandade vinbarer, naturvinsbarer och stĂ€llen som bara har en typ av vin, som orange. Det kĂ€nns som att dĂ„liga viner som man har bara för att pumpa in pengar Ă€r pĂ„ vĂ€g bort. Det hĂ€r med att skriva avtal gentemot leverantörer som lĂ„ser en till en viss typ av utbud börjar bli förlegat.