Annons

Brådskande åtgärder krävs för en levande restaurangnäring

zoom Foto: O'Learys
Foto: O'Learys
DEBATT. Det har varit ett långt och svårt år, och med en andra våg av corona står vårt samhälle inför ytterligare tuffa utmaningar. Att vi alla behöver hjälpas åt för att minska smittspridningen är en självklarhet. Inom restaurangbranschen gör vi redan vad vi kan, men för att branschen ska överleva krävs det nya och mer expansiva stöd och åtgärder, skriver O'Learys vd Kenneth Lorentzen.
Annons

Enligt Visita hade försäljningen inom restaurangbranschen redan gått ner 60 procent andra veckan i november jämfört med samma tid förra året. Efter statsministerns uppmaning att stanna hemma i förra veckan märkte vi av ett inkomsttapp som liknade det vi såg i våras. Ett tapp som kommer att öka ytterligare med de nya restriktionerna som innebär att restauranger inte längre får servera alkohol från klockan 22:00, och därmed måste stänga senast 22:30. Vi har stor förståelse för att myndigheterna vidtar åtgärder när smittspridningen ökar, men då måste också åtgärder som säkrar branschens överlevnad vidtas.

Avgörande för ekonomin

Givet de nya förutsättningarna behöver vi omgående se över stöden till företagen, där vår bransch är en av de absolut mest drabbade. Sveriges restauranger är också avgörande för att få igång ekonomin igen när restriktionerna lättas upp, då restaurangbranschen är många ungas och invandrares första steg in i arbetslivet.

Försäljning av alkohol är ofta det som gör att en restaurang går runt överhuvudtaget, så med de nya alkoholrestriktionerna är det många restauranger som inte kommer klara av att hålla ut. När restauranger behöver stänga vid 22:30 betyder det också att många tappar en hel sittning, vilket innebär ett enormt inkomstbortfall. För oss som restaurang- och sportbarskedja innebär det att våra gäster inte kommer kunna se färdigt på matcherna, som ofta slutar senare än 22.30. A

tt kunna se en hel match hos oss är en stor anledning till varför folk besöker våra restauranger, något som nu blir omöjligt och som gör det ännu svårare för våra restaurangägare runtom i landet att gå runt.

Tre prioriterade förslag

De flesta restauranger har personal och lokalhyra som största kostnader, och här behöver staten nu se till att det finns ordentliga stödpaket – och att dessa betalas ut skyndsamt. Rent konkret är det framförallt tre förslag som vi ser som prioriterade.

 

  1. Vi ser ett enormt behov av ett mycket mer expansivt och offensivt hyresstöd, där restauranger omgående kan få stöd med lokalhyran. Hyresstödet bör i procent motsvara omsättningstappet och gå direkt till restaurangerna – inte ett stöd som fastighetsägare kan söka i efterhand och som kräver avdrag från dem.
  2. Omställningsstödet skulle behöva utökas med en lägre tröskel för att få stödet, samt att företag som startades så sent som i november 2019 ska kunna omfattas. Istället för att jämföra med föregående period förra året, skulle man kunna räkna stödet på omsättningen november 2019-januari 2020 för att även nystartade verksamheter ska ha en chans.
  3. Permitteringarna är en viktig åtgärd, som också kan behöva utökas till 80 – 100 procent. Oavsett nivå på permitteringar är det är fortfarande väldigt dyrt för restaurangägare att betala in arbetsgivaravgifterna. Att sänka arbetsgivaravgifterna, alternativt slopa dessa helt under en period, är också nödvändigt för branschens överlevnad.

När det var som värst under våren såg vi ett inkomsttapp på 70 procent inom branschen. Det är nu inte långt kvar innan vi är där igen – och troligtvis än värre givet att det redan har varit så utmanande att bedriva restaurangverksamhet under merparten av året och där kassor och besparingar redan har sinat. Det är en verklighet som innebär att väldigt många restauranger och barer kommer gå under under de närmaste månaderna.

Två val

Regeringen och samarbetspartierna har egentligen två val nu. Antingen låter man tiden gå och ser en bransch kollapsa vilket innebär massarbetslöshet och ett hårt slag mot svensk ekonomi långsiktigt. Eller så sätter vi in ordentliga stödåtgärder under en period för att se till att restaurangnäringen överlever och kan komma igång snabbt när utrullningen av vaccin har kommit igång. Men vill vi ha en levande restaurangnäring behöver åtgärderna komma omgående.