Annons

”Regeringens förslag slår mot naturturismen”

zoom Foto: Lola Akinmade Akerstrom /Höga Kusten Destinationsutveckling
Foto: Lola Akinmade Akerstrom /Höga Kusten Destinationsutveckling
DEBATT. Regeringens förslag om att endast tillåta 500 besökare vid sittande evenemang slår snett mot idrottsevenemang och naturturism, hävdar representanter för Dalarna, Höga Kusten och Jämtland Härjedalen.
Annons

Det är Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling, Jonas Rosén, vd Visit Dalarna och Mats Forslund, vd Jämtland Härjedalen Turism som står bakom en debattartikel i Dala-Demokraten. De kritiserar att regeringens förslag i praktiken innebär att den avgörande faktorn är gästerna vid ett evenemang sitter ner, står upp eller går.

”Många besökare söker sig till våra respektive destinationer för just utomhusaktiviteter och -upplevelser. Våra verksamheter ligger främst i naturen och här finns milsvida ytor där vi arrangerar vandringar, löplopp, cykel- och skidtävlingar och andra evenemang”, skriver artikelförfattarna.

Många av dessa har tvingats ställa in, som exempelvis Sveriges största utefestival, Utefest i Höga Kusten och Storsjöcupen i Östersund, eller ställa om, likt Vasaloppets sommarvecka. Dessa och många liknande verksamheter kämpar nu för sin överlevnad, skriver artikelförfattarna.

”Som förslaget ser ut nu slår det hårt mot landsbygdsregioner och mindre verksamheter som har viljan, kunskapen och möjligheterna att skapa arrangemang på välanpassade sätt. När regeringen tydligt meddelar att det krävs justeringar i nuvarande regelverk hoppas vi att förslagen ses över ytterligare en gång så att det skapas logiska, rättvisa regler som ger alla branscher samma möjligheter att överleva efterdyningarna som följer i pandemins spår. Inte bara sittande – utan även vandrande, springande och skidande”.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...