Annons

Hon är konstnären bakom India’s desserter

zoom En titt in i dessertskåpet på India’s, med efterrätter signerade Michaela Andersten.
En titt in i dessertskåpet på India’s, med efterrätter signerade Michaela Andersten.
KARRIÄR. Som konditor på nyöppnade restaurangen India’s får Michaela Andersten göra det hon gillar bäst – använda sin kreativitet för att skapa bakelser och desserter med nya smaker.
Annons

Vad var det som lockade med jobbet som konditor på India’s?

– Konditori är det jag verkligen brinner för och det känns fantastiskt kul att få jobba med det på det här sättet. Jag gillar att lära mig saker och restaurangbranschen är ny för mig. Så när jag fick frågan kände jag direkt att det här var något jag ville vara med på, säger Michaela Andersten, konditor och dessertmästare på Elite Hotels nyöppnade restaurang India’s som Besöksliv tidigare berättat om.

Desserter tar stor plats på India’s meny. Hur har ni tagit fram desserterna?

– Jag hade ett par veckor på mig att ta fram olika bakelser, suffléer och glassar. Sedan fick alla testa och tycka till och vi gjorde några finjusteringar. Jag har inte jobbat med indiska smaker innan så jag har försökt att fläta in det i det jag kan. Jag använder mycket av de frukter som finns i Indien – till exempel stjärnfrukt, litchi, ananas och mango – och indiska kryddor så klart.

Vilka kryddor använder du i desserterna?

– De vanligaste är saffran, kardemumma och ingefära. Men jag använder också fänkål, koriander, chili och kryddblandningen chaat masala. Det handlar mycket om att använda kryddorna på rätt sätt. I en av glassarna använder jag till exempel rostade fänkålsfrön, de smakar mer som lakrits. Korianderfrön ger en mer citrusaktig smak än färska blad. Min egen favorit är bakelsen Te & Ros, med kompott av litchi, vitt te och kokoscremeux.

Var får du inspiration till de desserter du skapar?

– Av alla fantastiska människor som jobbar i den här branschen. Jag följer många på Instagram och där kan man få mycket inspiration. Ibland har jag uppdrag som granskare på yrkesprov och det är också kul att se vad den nya generationen hittar på.

Du har varit med i juniorbagarlandslaget och har tagit brons i både SM och VM för unga bagare. Vad är det du gillar med att tävla?

– Jag gillar att ta fram nya produkter och träna på att få allting så bra som möjligt. Och så gillar jag hela upplevelsen med att få åka iväg och träffa nya människor. Jag tycker också att det är kul att jobba under tidspress, så länge man inte måste göra det jämt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag visste redan när jag var åtta år att jag ville bli konditor och öppna ett eget konditori. Det vill jag fortfarande, men just nu älskar jag att vara här och få utveckla våra produkter. Nästa steg är att skapa en egen pralin, troligtvis med smak av mango som är en central del i India’s koncept, säger Michaela Andersten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...