Annons

25 miljoner kronor till förbättrade vandrings- och cykelleder

zoom Landets leder ska hålla en bra standard. Foto: Mickael Tannus
Landets leder ska hålla en bra standard. Foto: Mickael Tannus
NYHETER. Tillväxtverket och Jordbruksverket har uppmärksammat naturturismen och vill höja standarden på landets vandringsleder. Nu kan aktörer inom området söka stöd för sådant arbete.
Annons

Att vandra och cykla har blivit alltmer populära aktiviteter bland såväl nationella som internationella turister. År 2019 startades därför ett projekt för att ge landets vandrings- och cyklingsleder en gemensam standard. Satsningen finansieras av Tillväxtverket och Jordbruksverket och nu kan aktörer inom naturturismen söka bidrag för förbättringar på sammanlagt 25 miljoner kronor.

Det långsiktiga målet för investeringarna är att bidra till en hållbar infrastruktur som kan användas fritt av allmänheten liksom skapa omsättning och jobb i det lokala näringslivet. Just nu är det främst leder och områden för vandring och mountainbikecykling som får stöd men i framtida utlysningar kan det finnas rum för bredare utvecklingar.

Förbättringar som skapar möjligheter

I ett pressmeddelande konstaterar Linnea Ax, projektledare på Tillväxtverket, att intresset för vandring är stort och att det är något landet ska ta vara på.

– Sverige behöver fler vandringsleder som möter denna efterfrågan och som lever upp till besökarnas krav och förväntningar. Det är en viktig infrastruktur som skapar möjligheter för företag och entreprenörer inom svensk besöksnäring.

Ansökan kan göras via Jordbruksverkets e-tjänst för stöd fram till 31 januari 2022. Mer information om ansökningsvillkoren finns att läsa på Tillväxtverkets hemsida.