Annons

40-årsjubilaren Cooks: ”Konkurrensen har gynnat oss”

zoom Cooks har sedan starten varit ett steakhouse - idag med norrländska influenser. Foto: Cooks
Cooks har sedan starten varit ett steakhouse - idag med norrländska influenser. Foto: Cooks
NYHETER. En av Luleås äldsta krogar Cooks står stadigt i den växande konkurrensen i och med stadens restaurangboom de senaste åren. Cooks framgångsrecept är att man har hållit fast vid samma matkoncept i 40 år.
Annons

Cooks krog, som fyller 40 år i veckan, öppnade 1979 som pub men omvandlades ganska snabbt till steakhouse och är idag en av Luleås äldsta restauranger. Trots att Luleås restaurangliv har exploderat de senaste åren, håller Cooks fortfarande ställningarna, enligt vd Eive Stenvall.

 – Självklart märker vi av konkurrensen från alla de nya restaurangerna, men fascinerande nog har vi en fortsatt mycket bra beläggning. Luleå har fått ett imponerande restaurangutbud, vilket också har gjort att Lulebor går ut på ett annat sätt – inte bara fredagar och lördagar, och det har ju gynnat oss, säger Eive Stenvall.

Så konkurrensen är egentligen bättre för er?

– Ja, man går ut oftare och vill ha variation och den variationen finns idag, det är väldigt roligt. För oss som hotell (Cooks ligger i Quality Hotel Luleå reds anm.) är det viktigt att Luleå har blivit en reseanledning även för restaurangutbudets skull. Folk reser in frånnärområdet för att gå på restaurang.

 Krogen fyller 40 och ni har haft ett oförändrat koncept i alla år, berätta.

– Vi har nästan sedan starten varit ett steakhouse, sedan har vi varierat oss lite efter trender, och ett tag testade vi fine dining. Idag kallar vi vårt koncept norrländsk steakhouse med smaker härifrån, som ren, löjrom, röding och hjortron.

Vilka har varit era styrkor för att hålla er relevanta under alla dessa år?

– Vi har alltid hållit en hög kvalitet på maten och en jämn, hög servicenivå. Flera i personalen har varit här i över 20 år. Men det som också gör att folk kommer tillbaka är miljön och atmosfären. Det är en ganska rustik miljö och den har vi inte ändrat på. Det är bjälkar i taket och baren är original från begynnelsen, och känslan här har alltid varit den samma.

Vad ska ni göra för att finnas kvar och kännas relevanta i 40 år till?

– Vi ska fortsätta på det sätt vi har jobbat och bevara det som är vår själ, men samtidigt utveckla oss och titta framåt.

Hur ska ni fira er 40-årsdag?

 – Firandet börjar till helgen, det blir en särskild meny under en hel kalasmånad, som är inspirerad av maträtter och trender från 80-talet när vi startade. Sedan kör vi lite happenings under veckan med vin- och ölprovningar.