Annons

50 Best rankar fler svenska krogar på ny lista

zoom
NYHETER. Den prestigefyllda listan 50 Best Restaurants växer. Deras nya koncept Discovery har med flera restauranger som Adam/ Albin och Ekstedt. ”Det innebär att de här ställena är lite mer på kartan. Åker man till Stockholm för att äta så har man lite mer än bara 50 Best-listan att gå efter”, säger Lars Peder Hedberg, Nordic chairman för World’s 50 Best.
Annons

I den internationella restaurangvärldens toppskikt finns två utmärkelser som räknas: Guide Michelin och 50 Best Restaurant. Den senare listar 1-50 restauranger, och har sedermera utökat med extralistan 50-100. Senast från Singapore rapporterade Besöksliv om hur Mirazur i södra Frankrike knep förstaplatsen – och hur svenska Frantzén gjorde en kometplacering uppåt till plats 21.

[LÄS MER: https://www.besoksliv.se/nyheter/de-ar-varldens-basta-restauranger-frantzen-pa-plats-21/ ]

Nu lanserar 50 Best nya Discovery där fler restauranger än de som kvalat in på listan samlas. Resultatet blir som en slags guidebok över restauranger i olika städer. Söker man på Stockholm kommer till exempel Tjoget, Bar Hommage och Adam/ Albin upp.

– Det innebär att de här ställena är lite mer på kartan. Åker man till Stockholm för att äta så har man lite mer att välja på än bara 50 Best-listan, säger Lars Peder Hedberg, Nordic chairman för World’s 50 Best.

För Ekstedt är Discovery-listningen en fjäder i hatten. Under ett par år figurerade Niklas Ekstedts restaurang på topp-100. Den listan tas fram av cirka tusen röstare som sammanlagt rankar tio tusentals restauranger, berättar Lars Peder Hedberg. Men bara hundra av dem kommer med.

– Det är nästan slöseri när man har ett sådant fantastiskt inflöde av information. Discovery blir ett mervärde för de som följer de här listorna.

När 50 Best lanserades så var den ett välkomnande komplement till Guide Michelin. Det sägs att listan mer syns i restaurangers bokningsböcker snarare än stjärnorna. Kanske beror detta på den anrika röda krogbibelns väldigt traditionella hållning, vilket också tillåtit 50 Best att ha en mer samtida framtoning.

– Egentligen är det så att Worlds 50 Best-restauranger inte är rakt av kompatibelt med fine dining, man vill inte begränsa till finkrogar utan ”great restaurant experiences” är det man röstar efter, säger Lars Peder Hedberg.

Och medan listan driver aktuella frågor som jämställdhet inom restaurangbranschen så tampas Guide Michelin fortfarande med sitt arv. Nu senast rapporterade The Guardian i veckan att den franske kocken Marc Veyrat stämmer Guide Michelin för en dålig inspektion – efter att restaurangen förlorat sin tredje stjärna.

HÄR kan du läsa hela listan: https://www.theworlds50best.com/discovery/
Notera att den baseras på förra omröstningen och alltså därför blickar något bakåt, snarare än framåt. Till exempel är Bar Hommage listat som den cocktailbar den var förut, innan ny drift tog över i somras.
Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren