Annons

Alla hjärtans dag gör lågsäsong till högsäsong

zoom I Göteborg finns pusshållplatser och på Villa Anna i Uppsala<br />
 firar man Alla hjärtans dag hela veckan.  Foto: Göteborg & Co, Villa Anna
I Göteborg finns pusshållplatser och på Villa Anna i Uppsala
firar man Alla hjärtans dag hela veckan.
Foto: Göteborg & Co, Villa Anna
NYHETER. Romantiken spirar och affärerna blomstrar i besöksnäringen inför Alla hjärtans dag. Nästan varannan svensk tänker fira dagen i år och nu laddar branschen för att möta efterfrågan: ”Trycket är så stort i år att vi har förlängt till veckofirande”, säger Josefine Milton på Villa Anna i Uppsala.
Annons

Alla hjärtans dag har blivit en allt viktigare högtid för besöksnäringen. I år planerar 46 procent av svenskarna att uppmärksamma dagen och hälften av dem vill göra det ute på restaurang, enligt en ny rapport från Svensk Handel.

Så nu laddar såväl krogar som hotell, för att tillmötesgå den växande skaran kärlekskranka gäster, med romantiska middagar och aktiviteter.

Kärleksmenyer för två

På anrika Berns i Stockholm serveras ”en kärleksmeny för två”– inklusive sallad med Roquefortost, päron och valnötter till förrätt och fisk- och skaldjursgryta till huvudrätt. För par som vill gå steget längre och samtidigt vara lite spontana anordnar Sjöhistoriska museet drop in-vigslar i den pampiga salen.

För dem som föredrar att säga ”ja” till varandra utanför Göteborg erbjuder även Nääs Fabriker i Tollered drop in-vigslar – i sitt båthus.

”Som en bra högtrycksvecka”

Att intresset för Alla hjärtans dag har ökat är tydligt hos Villa Anna i Uppsala. Här är efterfrågan på firande så stor att man förlängt sina erbjudanden till att gälla under en hel vecka.

– Trycket är stort i år, att från 9 till 18 februari har vi romantisk weekend, fyra- och sexrättersmiddagar med röda rosor och levande ljus och dejter i vår lounge med ett glas champagne, säger vice vd Josefine Milton.

I söndags arrangerades en bröllopsmässa på Villa Anna med olika utställare som attraherade flera hundra besökare. Även i restaurangen börjar det nu fyllas upp.

– Det är i stort sett fullbokat på Alla hjärtans dag, vi har bara två småbord kvar. För att möta trycket har vi öppnat upp ytterligare en matsal. Jag skulle likna det vid en riktigt bra högtrycksvecka – trots att det är i februari.

Efter att tidigare ha arrangerat singelmingel bjuder Falu Gruva i Falun in till en romantisk helkväll på Alla hjärtans dag.

– Vi vet att många par vill hitta på något mer än att bara gå ut och äta, därför erbjuder vi middag och en upplevelse. Gästerna kan boka bord på restaurangen och kombinera det med en gruvtur eller en konsert där ett liveband spelar romantiska covers, säger Anna-Karin Hedberg, evenemangsansvarig vid Falu Gruva.

Vad betyder Alla hjärtans dag för er verksamhet?

– Den gör att vi kan visa att vi har en bred verksamhet, med allt från gruvturer till konserter. Så även om man inte går hit nu så kan man få upp ögonen för oss.

Göteborg vill skapa ny säsong

I Göteborg pågår ett större romantiskt initiativ, ett pilotprojekt ska förvandla staden till en kärleksstad. Under vecka sju blir det bland annat rosa ljus vid Gothia Towers, alla hjärtan-banér, ”pusshållplatser” samt erbjudanden på restauranger och hotell.

– Vi vill skapa teman som kan lägga grunden för en ny säsong – och det är aktörer i staden som är själva innehållet. Under en hel vecka kommer det anordnas olika aktiviteter, som visningar med fokus på kärlekens konst på Göteborgs Konstmuseum, konserter på Göteborgs Konserthus och singelfest i Kockbaren på Thörnströms kök, säger Beatrice de Maré Peterson, affärsutvecklare på Göteborg & Co.

Levande stad året runt

På sikt hoppas man att pilotprojektet ska leda till att fler besökare upptäcker staden – under hela året.

– Det här är ett sätt att förvandla lågsäsong till högsäsong. Och i en förlängning är det en satsning på att göra staden levande året runt.