Annons

Anrik Gävle-krog återuppstår i ny tappning

zoom En ny och modern version av anrika Skeppet i Gävle väntas öppna i december. Foto: Skeppet
En ny och modern version av anrika Skeppet i Gävle väntas öppna i december. Foto: Skeppet
NYHETER. Anrika restaurang Skeppet i Gävle återuppstår – nu med krögarduon Anders Mårdäng och Camilla Skoog vid rodret.
Annons

Restaurang Skeppet är en av Gävles äldsta restauranger och har varit en del av det anrika Centralhotellet sedan 1940-talet. 2005 brann stora delar av hotellet ned och sedan dess har restauranglokalen ekat tom. Men nu är det klart att Anders Mårdäng och Camilla Skoog, som tidigare drivit Vinkrogen i Gävle, ska ta över lokalerna och öppna en ny och modern version av Skeppet.

– Jag och Camilla har alltid fascinerats av den här klassiska och unika restauranglokalen och pratat om att det är surt att ingen har tagit tag i den, säger Anders Mårdäng.

–Så vi kontaktade fastighetsägaren och frågade om de var intresserade av att göra något tillsammans med oss. Vi blev jättechockade när de sa ja eftersom tidningarna hade skrivit att Skeppet har gått i graven. Vi trodde att det var kört, men det känns jätteroligt att få ta över en lokal med så mycket historia.

Hotellet ägs numera av Scandic, som driver det under namnet Scandic CH. Restaurang Skeppet ska drivas separat från Scandics verksamhet och förhoppningen är att kunna öppna innan nyår. Renoveringen av lokalerna har redan börjat. Trots att det mesta av inredningen förstördes i branden finns en del inredningsdetaljer kvar som duon har valt att spara.

– Det är många Gävlebor som har minnen från Skeppet och vi vill att de ska känna igen sig. Samtidigt vill vi göra något nytt och modernt som kan få en ny generation att trivas.

Vad kommer ni att servera?

– Det pratar vi fortfarande om, men det blir okomplicerade rätter med fokus på Skandinavien och vissa influenser från Spanien, Frankrike och Italien.

Vad vill ni tillföra i Gävles restaurangliv?

– Vi vill att det ska bli en modern restaurang med klassiska anor, men också en restaurang som förknippas med oss och den höga kvalitet som vi förknippas med. Vi byggde upp en bra och stabil kundkrets på Vinkrogen som vet vilka vi är och vad vi gör, men vi vill också locka nya människor.

Hur många kommer ni behöva anställa?

– Fem heltidstjänster utöver Camilla och mig. Vi har lagt ut en del krokar under sommaren men det är svårt att hitta folk. Vi hoppas att det kommer in fler ansökningar under sensommaren och hösten.