Annons

Anställda hjälpte till att renovera

zoom Peter och Ingrid Svensson har tagit över det gamla hamnmagasinet i Abbekås. Foto: Annika Goldhammer/ Creative Commons
Peter och Ingrid Svensson har tagit över det gamla hamnmagasinet i Abbekås. Foto: Annika Goldhammer/ Creative Commons
NYHETER. Mitt i pandemin tog paret bakom Hotell Mossbylund i Skåne över det gamla hamnmagasinet i Abbekås. Sedan dess har de renoverat, byggt bageri och nyöppnat under namnet Bongska huset – och därmed fått den gamla konservfabriken att leva upp på nytt.
Annons

Det första som möter gästerna i entrén är en inramad konservburk, innehållande Bongs klassiska köttsoppa.

– Gustaf Bong var en pionjär inom konservindustrin i början av 1900-talet och han startade sin tillverkning i det här huset, säger Ingrid Svensson. Hon och maken Peter Svensson tog över det gamla hamnmagasinet, tidigare känt som Abbekås Hamnkrog, i det sydskånska fiskeläget Abbekås i våras. De bestämde sig tidigt för att lyfta fram husets historia och har därför nyöppnat som Bongska huset efter en omfattande renovering. Paret driver sedan 19 år Hotell Mossbylund, nyligen nominerat till Stora Turismpriset, och säger att det var lika delar gambling och mod som fick dem att våga satsa på ett helt nytt ställe mitt i pandemin.

– Man kan ifrågasätta timingen, men vi bor nära huset och hade spanat på det länge, säger Ingrid. Sedan har Mossbylund vuxit mycket de senaste åren och vi har sett värdet av att hela tiden förändra och växa, framför allt för våra återkommande gäster.

I samband med omgörningen passade paret även på att utöka verksamheten med en kafédel, deli och ett nybyggt bageri. Det senare bakar även allt bröd och alla bakverk till Hotell Mossbylund och dess restaurang och kafé.

Omgörningen gick i raketfart. Bara sex veckor efter att paret tog över fastigheten stod den redo för nyöppning.

– Vi hade många anställda på Mossbylund som behövde något att göra under pandemin och som kunde hjälpa till med renoveringen, säger Ingrid, vars mål har varit att inte behöva säga upp några anställda under pandemin. – Med det här projektet fick både vi och vår personal roligare saker att tänka på. Och eftersom vi hade personal som redan var inkörd var det bara att öppna.