Annons

Arbetskraftsinvandring räddar restauranger från kockbristen

zoom Restauranger som Kent Lys Jungle Thai löser personalbristen med utländska kockar. Jungle Thai/Colourbox
Restauranger som Kent Lys Jungle Thai löser personalbristen med utländska kockar. Jungle Thai/Colourbox
NYHETER: Restaurangägare skriker i kapp för att försöka locka kockar till sin verksamhet, men rätt kompetens finns inte bland arbetssökande i Sverige. ”Det är helt avgörande för oss att få hit kockar från Thailand”, säger Kent Ly, ägare Jungle Thai.
Annons

Bristen på kockar påverkar restauranger över hela landet som har svårt att hitta rätt kompetens till sin verksamhet. En pusselbit för att lösa bristen kan vara arbetskraftsinvandring. Och behovet ökar. 2014 beviljades 188 kockar och kallskänkor arbetstillstånd. Fram till december 2019 är samma siffra 1085 personer, en ökning på över 80 procent.

För Kent Ly, ägare av restaurangen Jungle Thai i Jönköping, är det viktigt att kunna ta in kockar som sitter på rätt kunskaper. För att få till riktigt bra thailändsk mat behöver han duktiga kockar från Thailand.

– Jag söker i princip alltid kockar, men det är ytterst få som söker och de som skickar in ansökningar har inte rätt kompetens. Därför är det helt avgörande för oss att få hit kockar från Thailand.

De senaste fem åren har totalt 7590 kockar, kallskänkor, köks- och restaurangbiträden samt snabbmatspersonal kommit till Sverige från länder som Thailand, Kina, Turkiet och Irak och beviljats arbetstillstånd. Detta visar statistik från Migrationsverket.

 ”Helt avgörande”

Men arbetstillståndsprocessen är långdragen och krånglig. Migrationsverket ställer bland annat lönsamhets- och vinstkrav på den befintliga verksamheten som enligt Kent Ly är orimligt höga.

– Jag har drivit de här frågorna under många år. Nu har det blivit lite bättre, men när vår kock skulle komma hit tog det 18 månader från ansökan till klart arbetstillstånd. Vi fick stänga restaurangen några dagar för att det tog sådan tid, säger Kent Ly.

Har inte specialistkunskaper

Kent Ly  tror att många är av uppfattningen att kockbristen skulle kunna lösas bara restaurangerna tog in arbetssökande nyanlända som redan finns i Sverige, men det skulle inte fungera för Jungle Thai.

– Det är inte flyktingar från Thailand som kommit hit, så det där är en tankevurpa. Vi behöver specialkunskaper inom det thailändska köket, det går inte bara plocka vem som helst.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...