Annons

Årets Stormkock utses i Tärnaby

zoom Viktor Larsson, kökschef på Tärnaby Fjällhotell, ser fram emot <br />
årets tävling.  Foto: Tärnaby Fjällhotell/Lars Nyquist
Viktor Larsson, kökschef på Tärnaby Fjällhotell, ser fram emot
årets tävling.
Foto: Tärnaby Fjällhotell/Lars Nyquist
NYHETER. Imorgon lördag samlas kockar från Hemavan, Visby och Stockholm för att göra upp i tävlingen Årets Stormkock utanför Tärnaby Fjällhotell. Deltagarnas skicklighet sätts på prov när de lagar sina rätter på stormkök i utmanande väder som snö och kyla.
Annons

Tävlingen arrangeras av Tärnaby Fjällhotell tillsammans med matgrossisten Menigo och stormkökstillverkaren Trangia. De tävlande kockarna samlas utanför hotellet, får se råvarorna en stund före tävlingen och har sedan en halvtimme på sig att planera menyn innan matlagningen drar igång.

– Korgen med råvaror som de får är hemlig tills tävlingen startar på lördag klockan 10. Men jag kan säga att huvudråvaran är vilt och det blir en stor korg trots få tävlande. Det kommer att se ut som ett tv-kök och kan gå i vilken riktning man vill, säger Viktor Larsson, kökschef på Tärnaby Fjällhotell.

Hur har det varit att arrangera årets tävling?

– Lite halvbökigt på grund av pandemin. I stället för att vi har publik under tävlingen kommer det att filmas. Vill folk komma och titta får de göra det på avstånd, men det är inget vi uppmanar till. Det har också varit svårare att få kockar att ställa upp i år.

När Besöksliv pratar med Viktor Larsson på torsdagseftermiddagen är antalet tävlande uppe i fyra personer med bra geografisk spridning, två från Hemavan, en från Visby och en från Stockholm. Maxantalet är sex deltagare på grund av de restriktioner som råder.

– Det är svårt för många att komma iväg, eftersom de är permitterade och jobbar just under helgerna. Sen är det många arbetsgivare som inte är pigga på att kockar ska ge sig iväg, dels på grund av smittorisken och dels för att det klingar dåligt att åka till fjällen – även om det nog är säkrare här än hemma.

Vad tittar ni i juryn på när ni utser vinnaren?

– Smak och utseende förstås, det ska vara gott med rena smaker – där huvudråvaran står i centrum. Tanken är att det ska vara något man kan laga under en fjällutflykt. Sen är det klart att när man har fina råvaror att använda sig av så förväntar jag mig ändå snäppet bättre. Dessutom tittar vi på hur miljömässigt man tänker – hur bra man använt råvarorna och hur mycket svinn det blir.

Årets juryordförande är Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo, som också kommer att laga en femrättersmiddag på hotellet samma kväll. Vinnaren utses kort efter att tävlingen avslutas och blir det oavgjort har Ludwig Tjörnemo den avgörande juryrösten. Priset är, utöver äran, ett presentkort på Restaurangakademien sponsrat av Menigo.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...