Grattis till utmĂ€rkelsen â hur kĂ€nns det?
âTack sĂ„ mycket. Att vinna ett sĂ„dant pris Ă€r jĂ€ttestort för mig. SjĂ€lva nomineringen var stort nog, det hĂ€r Ă€r fantastiskt. Jag Ă€r glad, lycklig och tacksam men vet att priset har med sig ett ansvar inför framtiden.
Vad kÀnnetecknar en bra yrkeslÀrare enligt dig?
âEn bra yrkeslĂ€rare ska ha bred kompetens, vara samarbetsvillig och beredd att jobba över grĂ€nserna i gemensamt intresse för att göra det möjligt för eleverna att utveckla sina kreativa sidor sĂ„ att de fĂ„r ett jobb i framtiden.
PÄ mÄnga hÄll i landet sÄ kÀmpar hotell- och restaurangutbildningar med att locka till sig elever. Hur tror du att man kan vÀnda den trenden?
â Prata vĂ€l om sitt yrke, förstĂ„ vikten av att förfina bageri- och konditorikonsten som har funnits lĂ€nge. Se till att lyfta de positiva delarna som yrket innebĂ€r. Det Ă€r viktigt att man kĂ€nner bĂ„de glĂ€dje och stolthet över sitt val av yrke och dĂ€r Ă€r bĂ„de skolorna men Ă€ven branscher viktiga parter i det hela.
Hur motiverar du dina elever?
âVi Ă€r ett team med ett gemensamt mĂ„l. Vi ska ta oss till mĂ„let. Vissa kommer kanske att behöva kortare eller lĂ€ngre tid men vi ska ta oss genom utbildningen. Mina lektioner börjar dessutom klockan 7 pĂ„ morgonen och de flesta elever kommer frĂ„n kranskommuner och Ă€ndĂ„ Ă€r alla Ă€r pĂ„ plats klockan 6:55. Vi har motivation sĂ„ att det ryker!
Ibland fÄr lÀrare pÄ yrkesutbildningar kritik för att de befinner sig för lÄngt ifrÄn sjÀlva jobbet. Men du gör, precis som dina elever, sjÀlv praktik pÄ bagerier emellanÄt. BerÀtta!
âAtt praktisera Ă€r för mig en betald semester, ha ha. DĂ„ kommer jag i kontakt med branschen. Jag Ă€r en del av den. Vi trĂ€ffas klockan 2 pĂ„ natten ombytta och klara. Jag delar min kunskap och branschen delar sina kunskaper. Jag har respekt för det verkliga yrkeslivet.
âVi mĂ„ste samarbeta eftersom branschen inte överlever utan skolan och skolan överlever inte utan branschen. Jag kommer att praktisera redan i januari igen. Det Ă€r inte alltid lĂ€tt men jag har fantastiska kollegor som stĂ€ller upp för mig. Jag skulle varmt rekommendera att alla yrkeslĂ€rare testar. Jag mĂ„r jĂ€ttebra efter praktiken och har med nya idĂ©er som jag delar med mina elever och mina kolleger.