Annons

Årets Yrkeslärare gör praktik – precis som sina elever

zoom Årets Yrkeslärare 2016 heter Edin Filipovic.
Årets Yrkeslärare 2016 heter Edin Filipovic.
NYHETER. Under helgen gick Yrkes-EM av stapeln i Göteborg. Ungdomar från hela Europa samlades för att tävla i 35 olika jobbkategorier. En vuxen prisades dock lite extra, nämligen läraren Edin Filipovic som fick utmärkelsen Årets Yrkeslärare.
Annons

Grattis till utmärkelsen – hur känns det?

–Tack så mycket. Att vinna ett sådant pris är jättestort för mig. Själva nomineringen var stort nog, det här är fantastiskt. Jag är glad, lycklig och tacksam men vet att priset har med sig ett ansvar inför framtiden.

Vad kännetecknar en bra yrkeslärare enligt dig?

–En bra yrkeslärare ska ha bred kompetens, vara samarbetsvillig och beredd att jobba över gränserna i gemensamt intresse för att göra det möjligt för eleverna att utveckla sina kreativa sidor så att de får ett jobb i framtiden.

På många håll i landet så kämpar hotell- och restaurangutbildningar med att locka till sig elever. Hur tror du att man kan vända den trenden?

– Prata väl om sitt yrke, förstå vikten av att förfina bageri- och konditorikonsten som har funnits länge. Se till att lyfta de positiva delarna som yrket innebär. Det är viktigt att man känner både glädje och stolthet över sitt val av yrke och där är både skolorna men även branscher viktiga parter i det hela.

Hur motiverar du dina elever?

–Vi är ett team med ett gemensamt mål. Vi ska ta oss till målet. Vissa kommer kanske att behöva kortare eller längre tid men vi ska ta oss genom utbildningen. Mina lektioner börjar dessutom klockan 7 på morgonen och de flesta elever kommer från kranskommuner och ändå är alla är på plats klockan 6:55. Vi har motivation så att det ryker!

Ibland får lärare på yrkesutbildningar kritik för att de befinner sig för långt ifrån själva jobbet. Men du gör, precis som dina elever, själv praktik på bagerier emellanåt. Berätta!

–Att praktisera är för mig en betald semester, ha ha. Då kommer jag i kontakt med branschen. Jag är en del av den. Vi träffas klockan 2 på natten ombytta och klara. Jag delar min kunskap och branschen delar sina kunskaper. Jag har respekt för det verkliga yrkeslivet.

–Vi måste samarbeta eftersom branschen inte överlever utan skolan och skolan överlever inte utan branschen. Jag kommer att praktisera redan i januari igen. Det är inte alltid lätt men jag har fantastiska kollegor som ställer upp för mig. Jag skulle varmt rekommendera att alla yrkeslärare testar. Jag mår jättebra efter praktiken och har med nya idéer som jag delar med mina elever och mina kolleger.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...