Annons

Avbokningar ett hårt slag mot näringen

zoom Regioner och kommuner runt om i Sverige ställer in sina julbord, vilket blir ännu ett hårt slag mot restaurangnäringen.
Regioner och kommuner runt om i Sverige ställer in sina julbord, vilket blir ännu ett hårt slag mot restaurangnäringen.
NYHETER. Regioner och kommuner bokar av julbord när smittan ökar. ”Hundra procent av våra statliga bokningar har försvunnit”, säger Karlskronakrögaren Johan Rennemark.
Annons

I början av månaden meddelade region Blekinge och Karlskrona kommun att de ställer in de planerade julborden för de anställda. Effekten blev omedelbar för Johan Rennemark som bland annat driver den populära restaurangen Sjörök Karlskrona. Där står julborden för en stor del av intäkterna under den mörka årstiden.

– Vi behöver julborden för att ta oss igenom vintern, säger han.

Regionens och kommunens beslut ledde till att även de statliga verksamheterna följde efter och bokade av samtliga julbord.

– Vi tappade 25 procent av våra bokningar, konstaterar Johan Rennemark.

”Täcker inte kostnaderna”

Sena avbokningar ställer ofta till problem för restaurangen eftersom kostnaderna finns kvar när personalen är schemalagd och det beställts för mycket mat, bord, stolar och annat, enligt Johan Rennemark.

­– Om 70 har bokat och 60 av dem bokar av täcker vi inte kostnaderna med det vi får in från de tio som är kvar.

Bland gästerna från privata företag ser det bättre ut.

– Folk bokar fortfarande julbord. Lyckligtvis är vi inte jättedrabbade på grund av att vi har så mycket privata företag.

Motsvarar matkostnaden

Sjörök har kunnat ta igen en del av intäktsbortfallet tack vare att kommunen och regionen utlovat ekonomisk kompensation. Om julbordet bokas av mindre än 14 dagar i förväg kan bokningen göras om till catering och om det inte går betalas 50 procent av bokningsvärdet ut i ersättning. Det motsvarar i stort sett matkostnaden, enligt Johan Rennemark.

– Vi har fått en hel del catering. Svårigheten är att rodda runt det eftersom den ska packas, transporteras och det ska finnas chaufför, förpackning, uppläggningsfat med mera.

Det hade varit en bättre affär att servera julbordet på plats enligt Johan Rennermark men han lovordar de beställare som tagit ansvar.

– Både kommunen och regionen har svarat upp bra på de diskussioner vi haft.

Samtliga julbord avbokades

På andra håll i landet finns restauranger som drabbats hårt när kommuner och regioner bokat av julbord.

På Gomidda Ved och Kol i Halmstad bokades samtliga 1300 inplanerade julbord av inom loppet av några dagar, enligt Hallandsposten.

Flertalet av de uteblivna gästerna är anställda på Halmstads kommun eller Region Halland.

Därifrån har en viss kompensationen erbjudits i form av catering eller tillgodokvitton för senare besök.

– Förra veckan kände man att det här kommer inte gå. Det vet jag fortfarande inte för det här är ett jättetapp. Men det är ett litet plåster på såren, säger krögaren Ken Karlsson till tidningen. Han ställer sig frågande till varför julborden avbokats.

– I Sverige har myndigheterna inte gått ut med några sådana rekommendationer.

”Slår enormt hårt”

Visita har, med anledning av de massiva avbokningarna, skickat ut en stark uppmaning till Sveriges regioner och kommuner att fortsätta stötta besöksnäringen i pandemins spår.

”Att kommuner och regioner bokar av har dessutom ofta en normerande effekt på andra grupper. Detta slår enormt hårt mot de aktuella företagen då julbordssäsongen för många är den period då de har som störst möjlighet att ta igen förlorade intäkter”, skriver Visita i utskicket och avslutar med att konstatera:

”Att, utan att det finns rekommendationer eller riktlinjer som stöttar beslutet, avboka till exempel julbord innebär ytterligare ett hårt slag mot jobb och företag i en redan hårt drabbad näring.”

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...