Annons

”Betyder otroligt mycket för Göteborg”

zoom Även i vinter – grönt ljus för uteservering på avenyn, något som Jessica Wassberg med Avenyföreningen länge kämpat för.  Foto: Avenyföreningen/Alexander Ljungqvist/Göteborgs Stad
Även i vinter – grönt ljus för uteservering på avenyn, något som Jessica Wassberg med Avenyföreningen länge kämpat för. Foto: Avenyföreningen/Alexander Ljungqvist/Göteborgs Stad
NYHETER. Byggnadsnämnden i Göteborg gör det åter möjligt för bygglovspliktiga uteserveringar att hålla öppet under vintern. – Det är många som är väldigt nöjda med det, säger Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen.
Annons

Tidigare har Göteborgs stad endast givit tidsbegränsade bygglov för inbyggda uteserveringar mellan mars och oktober, men i fjol gjorde byggnadsnämnden i Göteborg det möjligt för bygglovspliktiga uteserveringar att hålla öppet även under vintern. Beslutet motiverades med att det var ett sätt att minska smittspridningen och låta restaurangerna bedriva sina verksamheter på bästa möjliga sätt när det fortsatt ställs krav på distansering. I år går byggnadsnämnden på samma linje, vilket välkomnas av intresseföreningen Avenyföreningen.

– Det är många som är väldigt nöjda med att kunna ha uteserveringar även på vintern, säger Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen. Det blir mysigare, mer upplyst och trevligare.

Avenyföreningen har de senaste åren drivit frågan om permanenta uteserveringar på Göteborgs paradgata, något som Besöksliv har skrivit om tidigare. Samtidigt planerar föreningen en omfattande upprustning av Avenyn tillsammans med fastighetsägarna och Göteborgs stad, och en del av detta arbete handlar om att se över gatans utseende vintertid. Visionen är att Avenyns uteserveringar ska lysa upp gatan ”likt diamanter” så här års.

– Avenyn betyder otroligt mycket för Göteborg, men har inte rustats upp på 50 år, säger Jessika Wassberg. Under vinterhalvåret upplevs gatan som grå, öde och blåsig och det måste vi ändra på. Vi ska se över bland annat belysning och möblering så att Avenyn strålar och blir en paradgata som alla göteborgare kan vara stolta över.

I vår ska en stor projekttävling genomföras med syfte att få fram konkreta förslag kring utformningen. Den första etappen av upprustningen beräknas starta 2024.

Till dess får de företag som önskar använda bygglovspliktiga uteserveringar i Göteborg vintertid ansöka om det hos Stadsbyggnadskontoret, som gör enskilda bedömningar.

– Det finns inget principiellt beslut om att tillåta den här typen av uteserveringar på vintern, men vi kommer att titta på den här frågan i samband med den utveckling av Avenyn som nu planeras, säger Carita Sandros, chef för byggavdelningen på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...