Annons

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

zoom Den 30 augusti blir sista dagen för service för Sayan Isakssons Råkultur.
Den 30 augusti blir sista dagen för service för Sayan Isakssons Råkultur.
NYHETER. Efter att Sayan Isaksson meddelat att han bommar igen restaurang Råkultur bokades 500 kuvert upp på ett dygn. Stället som varit banbrytande för Stockholms sushikultur har en annan typ av konkurrens idag. ”Tajmingen var rätt att stänga nu”, säger Nobel-kocken.
Annons

När Råkultur öppnade för åtta år sedan inuti den gamla Jarlateatern på Kungstensgatan i Stockholm så banade stället en ny väg för hur man kunde göra sushi på svenska. Sayan Isaksson värnade att använda nordisk fisk och i köket rådde regeln ”det finns inga regler”.

– Det är härligt att få ha varit med och format om sushi-Stockholm. Jag hoppas att vi har bidragit till en kvalitetsmedvetenhet. Liksom alla andra med de ambitionerna; Frida Ronge och Sushi Sho, till exempel.

Rusning efter bord

Den 30 augusti blir sista dagen för service.

När nyheten släpptes för några dagar sedan gick bokningstelefonen varm på Råkultur. Femhundra kuvert bokades upp under ett dygn.

När togs beslutet?

– För en, två veckor sedan. Men jag har tänkt på det här länge. Tajmingen att stänga var rätt nu med en ny säsong på gång. Jag har inte känt att vi haft någon kreativ geist med Råkultur. Hur många nya sushirullar kan man hitta på, liksom? säger Sayan Isaksson när Besöksliv träffar honom i huset som inrymmer hans fyra restauranger.

I år firar den längst upp, Esperanto, tio år med en stjärna i Guide Michelin. Senaste tillskottet Imouto som delar en bit av samma lokal fick en stjärna så sent som i år.

– Att både vi och Sushi Sho fått stjärnor är ett kvitto på att det hänt en hel del.

Startade säsongen med helt ny meny

Förnyelse är livsviktigt för hans restauranger. På samma sätt som han inte ville att Råkultur skulle hamna i ett repetitionsfack så valde Sayan att nu inför hösten byta ut hela menyn på Esperanto.

– Andra kanske väljer att vara försiktiga med sånt. Men det var nödvändigt för energin, säger han.

Finns det annat på gång i pajpen?

– Jag har lite andra projekt på gång som jag inte kan prata om. I och med det här beslutet så köptes plats för tid och eftertanke till det. Råkultur kommer att finnas kvar i cateringform och i en mindre skala som take-out.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...