Annons

Boulebar – snart även i London

zoom Alec Feakes och Henrik Kruse
Alec Feakes och Henrik Kruse
NYHETER. En Linkedin-inbjudan resulterade i expansion för Boulebar som nu öppnar sin första anläggning utanför Norden.
Annons

När Boulebar nu är på gång att ta plats i London skedde det mer eller mindre av en slump. Det berättar vd:n och grundaren Henrik Kruse.

– Jag åkte till London med min dotter för att kolla musikaler men så fick jag en Linkedin-inbjudan av en Alec Feakes. Jag kollade upp honom och såg att han var vd på Jack & Boule i London och blev nyfiken, så vi bestämde oss för att ta en fika.

Och på den vägen är det. De båda bouleentusiasterna möttes i London och hittade varandra direkt. Både i boule och som entreprenörer.

– Han och de övriga i bolaget hade så mycket energi och höga ambitioner. Jag förstod ganska snabbt att de var i behov av både kunskap och kapital för att växa och ungefär sju veckor efter att vi setts köpte vi in oss i deras start-up.

Första Boulebar öppnade 2004

Det fanns egentligen inga planer på att etablera sig i London, men när möjligheten uppenbarade sig var det inget att tveka inför.

– Vi är redan i gång nu, de är så entusiastiska med så mycket driv och vi kan bistå med över 20 års erfarenhet och med kapital, så vi är verkligen en bra match.

Redan i tjugoårsåldern var Henrik Kruse en boulefantast och spelade varje kväll tillsammans med sina vänner. Åren gick och när kompisgänget började skaffa familj så kom funderingarna upp. Hur ska vi kunna se till att få en lön på det här och leva på boulen? Sagt och gjort. Den första Boulebar öppnade 2004. I dag finns tretton ställen, inklusive London. År 2021 gick Burgsvik Group in som delägare och planerna framöver består i att växa, men i lagom takt.

Öppnar upp för fler marknader

–  Vi är gjorda för att växa med vår väldigt nischade produkt och vi får kontinuerligt erbjudanden från olika städer och länder, men vi har ingen brådska. Det viktiga är att det känns rätt och att vi hela tiden har ögonen på ekonomin och de människor som vi ska arbeta med. Men det är klart – ser vi nu att London fungerar så öppnar det naturligtvis upp för att testa på fler marknader.

Människor är något som Henrik Kruse återkommer till hela tiden och ledarskapet är den absolut största utmaningen.

– Det går inte att expandera utan bra människor och att jobba med ledarskap i både bolaget och på barerna är det absolut viktigaste för oss. Vi har ett ledarskapsprogram som pågår i 18 månader och vi lägger mycket kraft på utbildning och att behålla våra bra ledare. Det är en evig utmaning – men en kul sådan – vi gillar att ta ansvar och jobba med människor.

Överväger noga nästa steg

Trots lågkonjunktur så går det bra för Boulebar.

– Vi har haft ett bra år, men det är klart att vi märker av att köpkraften är lägre. Vi har något färre gäster – jag skulle säga cirka 5 procent. Men sammantaget har vi gjort ett bra år. Och Danmark har verkligen haft ett fantastiskt år, säger han och fortsätter:

– Vi har gjort vår hemläxa och jobbar med stabilitet. Vi tittar runt hörnet och överväger noga nästa steg. Ett av de länder som vi kikat extra på är Tyskland och vi är långt ifrån klara med Danmark, men några konkreta expansionsplaner har vi inte i nuläget.

LÄS ÄVEN vår julenkät där bland annat Boulebar svarar på frågan ”Kommer ni satsa på julen 2023?”

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...