Annons

Branschen skriker redan efter sommarjobbare

zoom Sedan 2016 har antalet sommarjobb ökat inom hotell och restaurangbranschen. Foto: Colourbox
Sedan 2016 har antalet sommarjobb ökat inom hotell och restaurangbranschen. Foto: Colourbox
NYHETER. Fortsatt stor efterfrågan på den svenska arbetsmarknaden, visar siffror från Arbetsförmedlingen över hittills inkomna sommarjobb. Jobben inom hotell- och restaurang nära 2018 års rekordnivåer.
Annons

Vård- och omsorg toppar som vanligt listan över sommarjobb. På en delad andra plats hamnar hotell- och restaurangbranschen, vars behov ligger på samma nivå som förra året. Hittills i år har 1480 lediga sommarjobb inom hotell och restaurang anmälts, vilket är något färre än rekordåret 2018 då nästan 7000 lediga sommarjobb fanns hos Arbetsförmedlingen.

Men än så länge rör det sig om prognoser.

– Vi tror att det kommer att ligga på ungefär samma nivå som i fjol. Hotell och restaurang tillsammans med ett par andra branscher de som oftast påbörjar sommarrekryteringar något senare än andra. Därför har vi framför oss att ta emot en större del av sommaren lediga platser, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Sedan 2016 har antalet sommarjobb ökat inom hotell och restaurang, det finns flera förklaringar.

– Dels går näringen bättre och bättre. Antalet gästnätter och restaurangbesök har ökat under ett antal år. Även samarbetet mellan företag och Arbetsförmedlingen har ökat, framför allt på lokal nivå, förklarar Johan Eklöf.

Han fortsätter:

– Tidigare valde många företag att söka sommarvikarier i sina egna nätverk, men i och med att konkurrensen om arbetskraften ökat har man valt att samarbeta med Arbetsförmedlingen på olika former av rekryteringsmässor, t ex sommarjobbsmässor, runt om i landet.

Anmälda sommarjobb till Arbetsförmedlingen från Hotell- och restaurangbranschen:

Dec-jan

2016 865

2017 994

2018 1679

2019 1480

 

Dec-juni

2016 5613

2017 6075

2018 6904

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren