Annons

Brist på utbildad personal – en flaskhals för restau­rangnäringen

zoom Joacim Lager på Västkustgruppen, har precis som många andra, svårt att hitta säsongspersonal.  Foto: Ines Sebalj
Joacim Lager på Västkustgruppen, har precis som många andra, svårt att hitta säsongspersonal. Foto: Ines Sebalj
NYHETER. Efter att 20.30-stoppet hävts flaggar restaurangbranschen nu för ytterligare problem. Svårigheten med att hitta kompetent personal har blivit akut. "Jag har tio annonser ute", säger Joacim Lager, på Västkustgruppen.
Annons

Glädjen över att 20.30-förbudet slopats har knappt hunnit lägga sig när restaurangägare nu konstaterar att sommaren ser mer än oviss ut – på grund av bristen på kompetent personal. Joacim Lager brukar vanligtvis annonsera efter säsongspersonal redan i januari. I år har det osäkra läget gjort att det inte har gått. Annonseringen inför sommaren påbörjades därför först för en dryg månad sedan – även det en tjuvstart eftersom regeringen då ännu inte bestämt hur det skulle bli med förbudet.

– Nu står vi här med ett omvänt läge. Vi har fått tillbaka gästerna men har paradoxalt nog inte tillräckligt med personal, säger Joacim Lager, och berättar att det främst är kockar och en restaurangchef som behövs akut.

Sammanlagt har koncernen 10 annonser ute och kan i nuläge bara hoppas på det bästa. Ändå tror Joacim Lager att det finns de som har det betydligt värre.

–  Jag drev ett bemanningsföretag tidigare och har goda kontakter inom branschen, på så vis är vi lyckligt lottade. Hur det är för andra, framför allt nyöppnade restauranger, vågar jag inte ens tänka på. Om jag har det så här tufft i min jakt på personal kan jag bara tänka mig hur svårt det är för andra, spekulerar han.

Men bristen på personal har fler än en baksida. Joacim Lager menar att det finns en överhängande risk att de som hankat sig fram och jobbat dygnet runt för att klara pandemin, är rejält trötta nu när restriktionerna äntligen börjat lätta.

– Många är slutkörda helt enkelt, och skulle behöva semester. I stället måste vi kavla upp och fortsätta eftersom vi inte får tag på personal som kan ersätta oss. Jag agerar exempelvis just nu restaurangchef, för att det ska fungera.

Däremot är Joacim övertygad om att en stor del av dem som lämnade branschen på grund av uppsägningar under pandemin kommer att återvända. På sikt.

– Ja, det tror jag. Helt enkelt för att det inte finns något roligare jobb. Men just nu ser det inte så ljust ut eftersom många fått jobb inom andra branscher.

Hur tror du att ni kommer att klara sommaren?

– Det får vi se. Vi jobbar dygnet runt nu med att försöka hitta personal som verkligen kan hantverket.