Annons

Bryggerikrogen i Nora kan bli Årets Dryckesupplevelse

zoom Bryggerikrogen i Nora fokuserar på naturviner och säkra smakkombinationer, det tror ägaren Veronica Carlsson kan få dem att kamma hem titeln Årets Dryckesupplevelse. Foto: Bryggerikrogen i Nora
Bryggerikrogen i Nora fokuserar på naturviner och säkra smakkombinationer, det tror ägaren Veronica Carlsson kan få dem att kamma hem titeln Årets Dryckesupplevelse. Foto: Bryggerikrogen i Nora
NYHETER. På måndag tävlar Bryggerikrogen i Nora om titeln Årets Dryckesupplevelse när White Guides gala går av stapeln. Ägaren Veronica Carlsson är stolt över nomineringen: ”Det känns överväldigande för mig som sysslat med dryck hela mitt vuxna liv”.
Annons

Den 4 mars korar White Guide Sveriges bästa restauranger vid en gala på Malmö Opera. Prisutdelningen sker i åtta olika kategorier, och till priset Årets Dryckesupplevelse har Bryggerikrogen i Nora nominerats.

– Det känns överväldigande för mig som sysslat med dryck hela mitt vuxna liv. Nomineringen betyder jättemycket för oss, eftersom vi ligger på en liten ort och behöver uppmärksamhet, säger Veronica Carlsson, som äger krogen tillsammans med kocken Erik Lindeberg.

Förra året ersatte Årets Dryckesupplevelse priset Årets Vinupplevelse och Årets Ölupplevelse, och här premieras en restaurang som utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker.

Hur kommer det sig att ni blivit nominerade, tror du?
– Jag tycker att vi sätter smakerna säkert. Vilket beror på att vi vid varje upplagning av nya rätter provar dem med vin eller öl, och så anpassar vi smaken efter hur drycken ter sig.

Veronica Carlsson har en egen favorit när det gäller kombinationer av mat och dryck.

– Jag gillar udda smakkombinationer, som en rökt röding med grönsakspröt tillsammans med hallonsuröl, det är en kombination som smakar sommaräng.

Det som utmärker restaurangen när det gäller dryck är också att man fokuserar på rena smaker, fortsätter hon.

– Vi har bara naturliga viner och de smakar som den terroir druvorna kommer ifrån, alltså rena smaker. Och då Erik lagar mat baserat på fina råvaror så behövs bara salt och peppar, därför blir det rena smaker genom hela måltiden.

Allt fler gäster efterfrågar alkoholfritt, och för att möta behovet erbjuder man nya dryckesalternativ.

– Vi har ett stort alkoholfritt sortiment, med många öler, lokal äppelmust och ginger beer. Många frågar efter alkoholfritt vin, och för att erbjuda ett spännande alternativ till vitt och rött vin har vi fläderbubbel samt en svartvinbärsdryck på menyn.

Till sist, vad skulle en vinst i kategorin innebära för er?
– Bara nomineringen känns som en vinst, det visar att vi tillhör en av de mest intressanta restaurangerna i landet. Men visst skulle det vara jäkligt coolt att vinna.