Annons

Cateringföretag ser möjlig ljusning tidigast hösten 2021

zoom Foto: Annorlunda catering, Elwing catering
Foto: Annorlunda catering, Elwing catering
NYHETER. Cateringföretagen som jobbar med event går på knäna och har drabbats extremt hårt av att all form av möten och sammankomster ställts in.
Annons

Cateringföretagen tillhör den kategori av företag som jobbar med ”event”, det vill säga möten, mässor och evenemang, och är hårt drabbad av pandemins effekter på besöksnäringen.

– Vi i mötesindustrin har tappat 90-95 procent av vår omsättning. Det vi får in i räcker inte ens till hyran, säger Elwing & Co Caterings driftschef Urban Thorslund.

Elwing & Co, som drivs av Calle och Maria Elwing, har gått ner från 17 heltidsanställda till fyra och de cirka 45 timanställda medarbetarna i servisen och för uppdraget på Berwaldhallen fick gå när konserthuset stängde i mars.

Flera av Elwing caterings underleverantörer drabbas i sin tur hårt.

– Det jag hör från våra leverantörer är att deras kunder inom mötesindustrin ekonomiskt sett är inne ”på hörntänderna”, snart är pengarna slut och då är det för sent.

Under pandemin har företaget ställt om från event till att köra hem kassar med mat till personer i riskgrupp, till vården genom donationer och öppnat take away pop-up-lunch.  De har också levererat mindre cateringuppdrag på uppdrag av företag där allt är portionsförpackat.

– Vi har några få uppdrag till arbetsplatser där man inte kan jobba hemifrån exempelvis någon vårdcentral. Men vi pratar små bokningar om 20-25 personer. Det ger ingen volym och vi får lägga ner mer tid på varje beställning eftersom allt portionförpackas. Vi omsatte över 3 miljoner kronor i december 2019, i bästa fall kommer vi upp i 10% av den försäljningen 2020.

Elwing & Co överlever kanske inte till nästa höst:

– De krisåtgärder som hittills träffat oss, som omställningsstöd och korttidspermittering, har hjälpt till att täcka ungefär hälften av förlusten sedan mars. Vi ser ingen ljusning 2021 förrän tidigast till hösten. Vi fokuserar på att hålla ut ekonomiskt så långt det bara är möjligt. Just nu kommer vi kanske inte finnas kvar hösten 2021. Vi kan söka omställningsstöd för perioden augusti till och med december först i februari 2021. Och när kommer den utbetalningen? Så ser många av stöden ut.

 

Annorlunda catering i Stockholm förstod snabbt att pandemin skulle drabba företaget hårt när affärskunderna tvärt drog i bromsen i mitten av mars.

– Det rasade in avbokningar från en dag till en annan, vi tappade 95 procent av intäkterna rakt av, berättar vd Ulrika Appelbro.

Räknade med julborden

Efter en sommar med helt uteblivna evenemang började det i september försiktigt boka på igen. Ulrika Appelbro och hennes medarbetare fick tilltro till hösten och att de hade julborden att räkna med innan böckerna skulle stängas.

Men så kom den ökända presskonferensen i början av november som släckte det lilla hoppet. Bilden är den samma för alla företag i besöksnäringen:

– Allt rycktes bort igen, alla blev oroliga på nytt, inklusive våra kunder.

Annorlunda hade tack och lov varit tidigt ute med att lansera hemkörning av julbord, det enda sättet att skapa intäkter.

– Det är extremt logistiskt påfrestande, inte minst med tanke på att vi har sagt upp hälften av vår personal, men det funkar säger Ulrika Appelbro.

20 procent av julbordsbeställningarna

Ett normalt år säljer Annorlunda cirka 7 000 julbord, i år ligger bokningarna på 20 knappt procent av det. Ett samarbete med ett taxibolag och en budfirma gör det möjligt att leverera enskilda julkassar till företagens anställda för varje beställning.

För att kunna behålla likviditeten i bolaget har Annorlunda varit helt beroende av stöd för att kunna permittera den personal som har varit kvar. Stöden har beviljats, men Ulrika Appelbro är djupt kritisk till hur hanteringen från Tillväxtverkets sida har gått till.

– Första gången gick det jättefort och smidigt, både ansökan och utbetalningen. Men gång nummer två fick vi vänta i 3,5 månad för att få ett besked. Jag ringde Tillväxtverket hela sommaren för att få svar på varför det dröjde, men förgäves, det kändes som om alla var på semester.

Förlitar sig på stöd

Annorlunda catering har fått godkänt på den tredje ansökan om permitteringsstöd och det är vad man förlitar sig på de närmaste månaderna.

– Vi jobbar mot en likviditetsbudget som löper sex månader framåt men som vi uppdaterar varje vecka då den är baserad på noll kr i intäkter då vi inte vet hur vecka för vecka ser ut. Målet är att inte behöva säg upp mer personal, men vi kommer inte att kunna återanställa de vi sagt upp under 2021 om pandemin fortsätter.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter