Annons

Dagliga lavinprognoser införs i svenska fjällen

zoom Från idag publiceras tredagsprognoser om laviner.
Från idag publiceras tredagsprognoser om laviner.
NYHETER. Nu blir friluftslivet i fjällen säkrare. De första lavinprognoserna i Naturvårdsverkets nationella lavinprognosprogram publiceras idag.
Annons

Varje år omkommer två till tre svenskar i lavinolyckor, både i Sverige och utomlands. Och antalet personer som rör sig i lavinfarliga områden ökar kontinuerligt. I februari ifjol fick därför Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att sätta upp ett nytt lavinprognossystem.

– Jag ser det nya systemet som en milstolpe i svensk fjällsäkerhet. Prognoserna kommer att öka kunskapen om laviner och bidra till färre olyckor, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

I Sverige bedöms det varje år gå flera tusen laviner, så behovet av uppdaterade lavinprognoser är stort. Fram till i dag har skidanläggningarna själva stått för lavininformationen och problemet med det är att området som undersökts är för litet, även vid större anläggningar som Åre.

Prognos och guide

– Det här systemet ger prognoser som täcker större områden och vi får en övergripande bild av lavinfaran på respektive plats. Prognoserna ger en bedömning av lavinfaran tre dagar framåt och man får råd om exempelvis hur man kan färdas tryggt i berörd terräng, säger Nils Hallberg.

För att få ett heltäckande underlag bygger prognoserna på information kring lavinaktivitet och hur snötäcket beter sig. Uppgifterna samlas in av lokala observatörer och rapporteras till Naturvårdsverkets lavinexperter. Dessa tar sedan fram prognoser baserat på fältinformationen och lokala väderprognoser från SMHI.

Först ut att testa det nya systemet är Norrbotten (Abisko, Björkliden och Riksgränsen), Västerbotten (Hemavan) samt Jämtland (Åre, Storulvån och Bydalen). Under 2017 kan fler områden tillkomma, exempelvis Kebnekaiseområdet och Arjeplogsfjällen.

Har du någon uppmaning till dem som är i fjällen just nu?

– Ja, gå in på www.lavinprognoser.se idag.