Annons

Därför dröjer utbetalningarna

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Många företag har fått vänta upp till fem månader på utbetalningar av det viktiga korttidsstödet. Tillväxtverket säger att de gör så gott de kan medan företagarna som drabbas riskerar att gå omkull.
Annons

Hittills har Tillväxtverket beviljat totalt 8 000 företag permitteringsstöd i hotell- och restaurangbranschen. Men myndigheten har fått ta emot hård kritik för att utbetalningarna dröjer. Vissa företag har väntat en månad, men andra upp till fem månader på sitt stöd, och flera har ännu inte fått sin utbetalning.

– Vi hoppas kunna betala ut merparten av pengarna för andra ansökningsperioden till årsskiftet, säger Laura Brandell Tham, enhetschef på Tillväxtverket.

Det som tar tid, enligt Laura Brandell Tham, är när det uppstår frågetecken i den avstämning som måste göras från och med andra ansökningsperioden.

Avstämningarna, som måste göras enligt lag, är till för att se hur företaget har använt det första korttidsstödet så att pengar inte betalas ut felaktigt. För att beviljas ytterligare stöd måste avstämningen vara handlagd och klar.

– Två tredjedelar av avstämningarna går snabbt, men för en tredjedel flaggas någon form av fel eller problem upp. Det är detta som har gjort att handläggningstiden har blivit längre. Fylls avstämningen i korrekt så har man större möjlighet att få en snabbare handläggningstid.

Är det krångligt att fylla i avstämningsformulären?

– Det är ganska mycket information på individnivå som krävs. Men det kan vara andra faktorer som gör att det dröjer, som att arbetsgivaren inte har betalat ut arbetsgivaravgifter för alla månader man sökt stöd för, om arbetsgivaren inte lämnat in avstämningen i tid, eller om man har gjort aktieutdelningar, vilket man inte har rätt att göra.

Men totalt sett är det de stora volymerna av ansökningar som gör att det dröjer.

– Det är klart att vi beklagar att det finns företag som fortfarande väntar på stöd, och vi gör allt vi kan för att skynda på handläggningen. Vi har bemannat upp under hösten med ett hundratal handläggare för att det ska gå snabbare. Det är ett unikt läge med den stora ärendemängd vi har fått in på totalt 89 000 ansökningar till myndigheten, säger Laura Brandell Tham.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...