Annons

David Lundqvist vinner Årets Kock: ”Jaaa – tredje gången gillt”

zoom Efterlängtat guld. Årets Kock är David Lundqvist. Foto: Carla Lomakka
Efterlängtat guld. Årets Kock är David Lundqvist. Foto: Carla Lomakka
NYHETER. Efter att ha tävlat i två tidigare finaler så blev det till slut guld. David Lundqvist är Årets Kock 2018. Men Sveriges mästare i matlagning har redan siktet på nästa mål – Bocuse d’Or.
Annons

Lördag, Kungliga Tennishallen, Stockholm. Den stora snackisen bland toppkockar, foodies och besökare är att det är oerhört jämnt. Ingen vågar riktigt tippa på en favorit.

Så börjar nedräkningen. Magnus Persson, restaurang Hillenberg, på fjärde plats. Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, tar bronset. I samma sekund som David Lunqvists namn läses upp regnar konfetti i rosa och guld och den vinnande kocken springer i sitt eget ”Jaaaa”-vrål ett ärevarv framför scenen. Vid kollegorna från Grand Hotel i Saltsjöbadens plats på läktaren stannar han upp för att hyllas.

– Tredje gången gillt! Det är det man satsar på!

Silvret kammas hem av Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg.

”Bra känsla genomgående”

Det är en glad, men ändå förvånansvärt samlad, David Lundqvist som Besöksliv möter. År 2015 och 2016 var han i final i samma tävling. Nu äntligen, är han högst upp på pallen.

– Det här känns fantastiskt!

Något i hans ansiktstryck ser självklart ut. Som om vinsten var väntad. Grand Hotel Saltsjöbadens vd, Fredrik Malmstedt, säger att han bara gått för guld. Ett vanligt uttryck i sådana här tävlingssammanhang, men nu en sanning.

– Jag har haft en sådan känsla genomgående från att jag gick vidare, genom hela kvaltävlingen, hela sommaren, tja, från att jag startade egentligen. Jag har aldrig tvekat, inte på någon rätt eller någon råvara. Jag har helt och hållet gått min väg och bara använt mina bästa vänner för feedback, säger David Lundqvist.

Varför vann just du?

– Jag har hela tiden gått på vad jag tycker är gott.

Vilken har varit din största styrka under tävlingen?

– Smaken.

Vilket moment var tuffast?

– Råvarukunskapen. I och med att de frågade om svenska äpplen, jävligt svårt alltså.

Nu sitter de äppelsorterna för livet, eller?

– Det är redan glömt, ha ha.

Vad har du tagit med dig från dina tidigare tävlingsår?

– Framförallt organisationen. Att laga mat på krogen och i tävlingen är en jäkla stor skillnad. Framförallt hur man jobbar, att man jobbar rent, snyggt, gör en sak i taget och inte startar för mycket samtidigt så att saker och ting blir stående. Matlagningen och smakerna har utvecklats hela tiden, men smakerna har suttit hela tiden.

Vad tycker du om den nya utformningen på tävlingen?

– Jättebra. Den täcker alla delar som en matlagare bör kunna. Både handlag som håller på att försvinna tyvärr, som styckning och att skära fisk. Vad jag tycker de skulle kunna baka in också är blindsmak, det hade varit intressant gren. Eller att man får olika kryddor som testar ens palett, det hade jag förväntat mig att vi skulle få göra.

Hur ser framtiden ut?

– Först pressträff, mingel och middag och teve fyra imorgon bitti. Sen ska jag väl tillbaka till jobbet så fort som möjligt.

Nu är du SM-mästare i svensk matlagning. Överst på toppen. Vill du fortsätta tävla?

– Absolut. Vi får se hur många år det tar dit, men Bocuse är nästa mål. Jag ska ta mig dit genom att samla på med erfarenhet och knyta de kontakter som behövs.

David Lundqvist, 33

Bor: i Älta.

Så är jag som matlagare: ” Enkelhet i fokus, höga smaker. Alltid glad, försöker alltid hitta glädjen i matlagning för då blir det bättre.”

Därför blev jag kock: ” Pappa stod och svängde i kastrullerna på spisen. Han är elektriker men en jätteduktig matlagare. Mormor hade stor trädgård och stort land så alla råvaror kom från hennes trädgård.”

FLER VINNARE under Årets Kock: Priset för Årets Commis gick till Erik Norrblom, som tävlade tillsammans med Ludqig Tjörnemo.