Annons

Årets Bästa Café finns i Växjö

zoom Vinnarna från PM Bröd & Sovel: Per Bengtsson, Monica Carlsson och Ia Ahlsgård. Foto: Pressbild
Vinnarna från PM Bröd & Sovel: Per Bengtsson, Monica Carlsson och Ia Ahlsgård. Foto: Pressbild
NYHETER. För sjätte året utser White Guide landets flottaste kaféer, konditorier och bagerier. Under måndagskvällens gala i Göteborg presenterades vinnarna och titeln ”Årets Bästa Café” togs hem av PM Bröd & Sovel.
Annons

2017 var ett matigt år för White Guides hemliga testpatrull. De besökte över 400 kaféer och 338 rekommenderas nu i White Guide Café. Under måndagens prisutdelning på Stora Teatern i Göteborg korades åtta av dem till vinnare i sina respektive kategorier – och det finaste priset gick till PM Bröd & Sovel i Växjö.

– Jag är helt skakis och omtumlad, det känns helt galet att utses till Årets Bästa Café. Jag ser det som frukten av vårt hårda arbete tillsammans. Och det innebär att vi som kommer från lilla Växjö syns, säger bagerichef Ia Ahlsgård.

Varför förtjänar ni att vinna?

– För att vi alltid försöker få till en helhet genom att allt vi gör håller hög klass.

Följer ni rådande trender eller går ni efter eget tycke och smak?

– Vi jobbar mot säsong med fokus på råvaran och strävar hela tiden efter att bli bättre. Men visst, vi kikar även lite på trender.

Hur ska ni fira vinsten?

– Det får bli tårtkalas och champagne till hela personalen.

Enligt Lena Ilkjaer, chefredaktör för White Guide Café, belönas PM Bröd & Sovel eftersom de erbjuder just en helhetsupplevelse.

– Det är ett öppet bageri och man kan prata med bagarna, så som gäst sitter man mitt i all action. Dessutom har de ett jättefint konditoriutbud och en bra kaffehantering, med lokala produkter.

Vilka är årets stora kafétrender?

– På bagerifronten är det fortfarande ursprungssädesslag och lokalproducerat som är på tapeten. En het trend just nu är färskmalet mjöl, en del bagerier pratar till och med om att börja mala själva. En annan trend är vurmen för det japanska, i Stockholm har Café Koya öppnat och i med det har en helt ny bakverkskultur kommit till Sverige, med japansk cotton cheesecake och gräddtårta med matcha, säger Lena Ilkjaer.