Annons

De är Sveriges bästa högstadiekockar

zoom Vinnarna Kajsa Johansson och Yasmin Alsalim från Bilingual Montessori School i Lund, under Kockduellen och efter prisutdelningen. Foto: Visita
Vinnarna Kajsa Johansson och Yasmin Alsalim från Bilingual Montessori School i Lund, under Kockduellen och efter prisutdelningen. Foto: Visita
NYHETER. Med en välkomponerad rätt och tydliga höga smaker vann Kajsa Johansson och Yasmin Alsalim från Lund riksfinalen av Kockduellen.
Annons

I går på torsdagseftermiddagen gjorde tio skolor från norr till söder upp om att bli bästa matlagare i Kockduellen. Över 6 000 elever har tävlat i matlagning i Sveriges största matlagningstävling för högstadieelever, som är ett samarbete mellan Visita och de skolor som deltar.

Med 50 minuters förberedelsetid och kravet att huvudrätten skulle innehålla fläskfilé, fick de tävlande utgå från en på förhand bestämd råvarukorg. När juryn hade tagit del av alla tio bidragen, stod det klart att vinnarrätten tillagats av Kajsa Johansson och Yasmin Alsalim från Bilingual Montessori School i Lund.

Asiatiska smaker

Vinnarna hade komponerat en rätt av pankopanerad fläskfilé med asiatisk sallad, linser och chilipicklad schalottenlök.

– Det känns jättebra att vi vann! Men nästan overkligt, alla andras rätter var så fina och vi var nervösa över att vårt upplägg inte var lika bra som de andras, säger Kajsa Johansson.

Hon får medhåll av medtävlande Yasmin Alsalim:

– Jag blev chockad när våra namn ropades upp. Alla de andra lagen var så duktiga, det kändes nästan som om vi valdes ut slumpvis, säger hon.

Årets kock i juryn

En av medlemmarna i juryn var Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, som kommenterade finalutgången av Kockduellen på torsdagseftermiddagen med orden: ”Vinnarna visade ett bra samarbete i köket och använde råvarorna på ett sätt som förhöjde smakerna. Mycket skickligt hantverk”.

Hur kändes det att bli bedömd av Årets Kock under tävlingen?

– Det var nervöst, med tanke på hur mycket hon och de andra kockarna i juryn kan och så kommer vi niondeklassare in där i ett restaurangkök … Men de hade säkert förståelse för att vi är unga, såklart. Det var en ära att få bli bedömd av dem, säger Yasmin Alsalim.

Vad var det mest utmanande momentet under tävlingen?

– Att köttet inte blev helt genomstekt, vi fick lägga det i ugnen för att det skulle bli klart. Och rödbetschipsen blev inte så krispiga som vi hade planerat, säger Kajsa Johansson.

Kunde ni ändå känna att rätten blev bra?

– Jo, vi visste att smakerna satt för vi smakade av mycket hela tiden. Vår idé var att allt skulle hänga ihop. Det var nervöst, men vi hade planerat att göra något enkelt så vi inte behövde stressa i köket med för många moment, säger Yasmin Alsalim.

På frågan om vinnarteamet har fått mersmak på besöksnäringen efter att ha deltagit i finalen, går svaren isär.

– Det är en svår fråga, det är så mycket som händer i livet just nu. Jag har tänkt läsa natur och bli civilingenjör, men jag kommer absolut fortsätta laga mat också, säger Yasmin Alsalim innan hennes tävlingspartner tar vid:

– Jag funderar på att söka mig till hotellbranschen, jag skulle vilja resa efter studenten och jag vill gärna jobba med något socialt, säger Kajsa Johansson.

Här kan du läsa mer om Kockduellen.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!