Annons

De öppnade ny kvarterskrog i coronatider

zoom Makarna Dahlbom vågade satsa trots pågående pandemi. Foto: Petter Mild
Makarna Dahlbom vågade satsa trots pågående pandemi. Foto: Petter Mild
NYHETER. Den 25 september slog makarna Pia och Jonas Dahlbom upp dörrarna till sin nya restaurang Dahlboms Mat och Bar i Linköping. "Vi skulle egentligen öppnat i februari 2021 men sen kom corona och alla jobb försvann över en natt. Så vi bestämde oss för att köra helt på detta, säger Pia Dahlbom.
Annons

Den nya restaurangen beskriver Pia Dahlbom som en levande kvarterskrog med lite tuff och ruff miljö som sticker ut.

– Vi är båda småstadsmänniskor som gillar hårdrock. Vi ville ha ett ställe som vi skulle gilla att hänga på. Målet är att det ska vara en inkluderande plats, en varm plats. Absolut ingen finkrog utan ett hak i dess rätta bemärkelse.

Pia Dahlbom är den som har övergripande ansvar för personal, ekonomi och bar och Jonas Dahlbom är kreativt ansvarig för köket. Restaurangen serverar mellanrätter inspirerade av parets tidigare resor, upplevelser och jobb.

– Det blir Jonas 35 år som kock på en tallrik. Men menyn kommer hela tiden att vara levande. Rätter kommer komma och gå. Vi har till exempel redan bytt ut två rätter, säger Pia Dahlbom.

Den ursprungliga planen var att paret skulle öppna en matbar i lokalerna nu i höst och att själva restaurangen sedan skulle öppna i februari 2021. Men i mitten av våren kom corona och parets alla tidigare jobbplaner fick ett abrupt slut.

– Plötsligt stod vi utan uppdrag i Stockholm. Eftersom lokalen i Linköping var klar kände vi att det inte fanns något att vänta på, det var bara att köra, säger Pia Dahlbom.

I april gick flyttlasset till Linköping och för tre veckor sedan öppnade restaurangen.

Hur har starten varit?

– Premiärdagen är alltid premiärdagen. De nerverna kan man aldrig komma ifrån. Men det har varit den bästa starten jag varit med om. Och efter det har det bara rullat. Från det att vår service startar klockan 17 tills det att vi stänger så är det som att vi aldrig gjort något annat än att driva restaurang ihop. Den här starten är över förväntan.

Pia Dahlbom är född och uppvuxen i Linköping och efter många år i krogbranschen i Stockholm ville både hon och maken testa något annat och valet föll på hennes hemstad.

– Vi hittade världens mest fantastiska hus och lokalen trillade i princip i vårt knä.

Lokalen var också den som satte inriktningen på restaurangen.

– När vi fick lokalen så landade vi ganska snabbt i vad vi ville göra med den. Det var lokalen i sig som ledde oss in till slutprodukten. Vi har så många idéer och en annan lokal hade kanske gett en annan typ av restaurang.

Vad är din förhoppning med restaurangen?

– Att skapa en plats där folk vill umgås och ha roligt. En arbetsplats där folk tycker att det är roligt att gå till jobbet.