Annons

De prisades under White Guide Gala 2018

zoom Under White Guides prisgala fick publiken sig en klar bild av<br />
 hur landets krogar gjort ifrån sig under det gångna året. Foto: White Guide
Under White Guides prisgala fick publiken sig en klar bild av
hur landets krogar gjort ifrån sig under det gångna året.
Foto: White Guide
NYHETER. Under måndagskvällen samlades landets främsta kockar och krögare i Blå Hallen i Stockholm för White Guides årliga gala.
Annons

I ljuset av några facklor utanför Stadshuset ringlade under måndagskvällen en lång kö av finklädda representanter ur landets restaurangbransch. Evenemanget har också vuxit till att bli en slangs branschträff med hög mingelfaktor.

Under prisgalan fick publiken sig en klar bild av hur landets krogar gjort ifrån sig under det gångna året. Restaurant Frantzén fick föga förvånande det fina priset som Årets Restaurang med högsta betyg i guideboken. Även pris för Årets Serviceupplevelse gick dit. Nyligen kammade man också hem tre stjärnor i Guide Michelin.

Kocken Frida Ronges Tak & Unn hade flera viktiga nomineringar. De vann sedermera Årets Merroir, ett pris som delas ut till en restaurang där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema varit extra bra under året.

Vinnare av Årets Värt En Resa bjöd på en riktig ögonbrynshöjare, nämligen staden Falkenberg. Enligt White Guide har man här samlat utmärkt sig så pass mycket i sin restaurangstandard att det blev ett slags kollektivt pris.

I White Guides bok poängsätts i år cirka 600 restauranger – förutom fina priser som delades ut på plats – så lanserades årets upplaga av guiden.

– Den svenska matkulturen har utvecklats snabbt de senaste åren – de krogar som inte hänger med kommer ofelbart att halka ner på listorna. Vi ser också med glädje att allt fler krogar är föredömen i samhället när det gäller ekologi, hållbarhet och återbruk, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

Nästa år lämnar dock White Guide Blå Hallen för att istället dela ut priset i Malmö på Malmö Opera. Något som rimmar med Malmö stads plan att markera sig på den gastronomiska kartan. Senast i helgen var man där med och arrangerade det kvinnliga matforumet Parabere.

–Vi är väldigt glada att få välkomna White Guide till Malmö och Skåne nästa år! Att galan för första gången förläggs här bidrar till att positionera Skåne som ledande mat- och dryckesregion och det är glädjande att se att de senaste årens strategiska arbete med att attrahera mat- och dryckesrelaterade event och möten ger resultat, säger Sofie Broomé, projektledare på Event in Skåne.

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå