Annons

De vann! Här är landets bästa kafé

zoom Galda vinnare. Från vänster till höger: Joakim Blomquist, Charlotta Söör, Ronny Latva, Niklas Blomquist, prisutdelare Mia Öhrn och Lena Ilkjaer.
Galda vinnare. Från vänster till höger: Joakim Blomquist, Charlotta Söör, Ronny Latva, Niklas Blomquist, prisutdelare Mia Öhrn och Lena Ilkjaer.
NYHETER. För femte året i rad har White Guide utsett Sveriges vassaste kaféer. Under en prisutdelning på måndagskvällen korades vinnarna – och det finaste priset gick till ett chokladkonditori i Sigtuna.
Annons

White Guides testpatrull har besökt över 400 kaféer anonymt och listat 351 i White Guide Café. Under måndagens prisceremoni på Skeppsholmen i Stockholm belönades åtta av dem i lika många kategorier. Till ”Årets Bästa Café” utsågs R C Chocolat i Sigtuna.

– Det känns fantastiskt. Vi har hållit på i femton år, och från att det bara var jag och min fru så har vi nu 25 anställda och fyra butiker, säger Ronny Latva från R C Chocolat.

 

Eko och bra kaffe

Förra året utsågs R C Chocolat till vinnare i White Guides kategori ”Årets värt en resa”. Och nu belönas de, enligt Lena Ilkjaer, redaktör för guiden, för att de ”både är skickliga när det gäller konditori- och chokladhantverket – samt visar stor kaffekunskap”.

– Jag tror att vi vann eftersom vi har ett ekotänk i kombination med bra bakverk och fantastiskt duktiga baristas, säger Ronny Latva.

Hur ska ni ta det här vidare?

–Nu kommer vi att fortsätta jobba hårt och vi ska bli ännu bättre och jämnare. 

Hur ska ni fira vinsten?

– Det blir ett glas champagne!

 

Juice på syrsor

R C Chocolat är ett bra exempel på den hantverksskicklighet och det fokus på råvaror som trendar i branschen just nu, säger Lena Ilkjaer.

– Förra året hyllade vi bagare, i år är det konditorernas tur. Vi ser ställen som namnger konditorerna i menyn. Jag tycker att de leker mer i dag, det finns de som gör praliner på fingertång och har sanchopeppar i glassen.

 

Vilken är den mest udda trenden?

– Vi har sett myror på experimentella krogar tidigare och nu pågår flera spännande caféprojekt. Ett exempel är Insekt KBH i Danmark som serverar insektsjosen Femten fårekyllinger. Det betyder femton syrsor, och var och en av deras juicer innehåller femton malda syrsor, som ger protein och vitamin B 12.

Vad kommer vi att få se mer av framöver?

– Det öppnar fler renodlade veganska- och raw food-caféer. Branschen håller på att vakna upp, tidigare har man varit skeptisk eftersom grädde och smör är själva grunden i bakelser och tårtor. Men nu visar skickliga konditorer att det går att baka goda grejer med nya råvaror, säger Lena Ilkjaer.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...