White Guides testpatrull har besökt över 400 kafĂ©er anonymt och listat 351 i White Guide CafĂ©. Under mĂ„ndagens prisceremoni pĂ„ Skeppsholmen i Stockholm belönades Ă„tta av dem i lika mĂ„nga kategorier. Till âĂ rets BĂ€sta CafĂ©â utsĂ„gs R C Chocolat i Sigtuna.
â Det kĂ€nns fantastiskt. Vi har hĂ„llit pĂ„ i femton Ă„r, och frĂ„n att det bara var jag och min fru sĂ„ har vi nu 25 anstĂ€llda och fyra butiker, sĂ€ger Ronny Latva frĂ„n R C Chocolat.
Eko och bra kaffe
Förra Ă„ret utsĂ„gs R C Chocolat till vinnare i White Guides kategori âĂ rets vĂ€rt en resaâ. Och nu belönas de, enligt Lena Ilkjaer, redaktör för guiden, för att de âbĂ„de Ă€r skickliga nĂ€r det gĂ€ller konditori- och chokladhantverket â samt visar stor kaffekunskapâ.
â Jag tror att vi vann eftersom vi har ett ekotĂ€nk i kombination med bra bakverk och fantastiskt duktiga baristas, sĂ€ger Ronny Latva.
Hur ska ni ta det hÀr vidare?
âNu kommer vi att fortsĂ€tta jobba hĂ„rt och vi ska bli Ă€nnu bĂ€ttre och jĂ€mnare.
Hur ska ni fira vinsten?
â Det blir ett glas champagne!
Juice pÄ syrsor
R C Chocolat Àr ett bra exempel pÄ den hantverksskicklighet och det fokus pÄ rÄvaror som trendar i branschen just nu, sÀger Lena Ilkjaer.
â Förra Ă„ret hyllade vi bagare, i Ă„r Ă€r det konditorernas tur. Vi ser stĂ€llen som namnger konditorerna i menyn. Jag tycker att de leker mer i dag, det finns de som gör praliner pĂ„ fingertĂ„ng och har sanchopeppar i glassen.
Vilken Àr den mest udda trenden?
â Vi har sett myror pĂ„ experimentella krogar tidigare och nu pĂ„gĂ„r flera spĂ€nnande cafĂ©projekt. Ett exempel Ă€r Insekt KBH i Danmark som serverar insektsjosen Femten fĂ„rekyllinger. Det betyder femton syrsor, och var och en av deras juicer innehĂ„ller femton malda syrsor, som ger protein och vitamin B 12.
Vad kommer vi att fÄ se mer av framöver?
â Det öppnar fler renodlade veganska- och raw food-cafĂ©er. Branschen hĂ„ller pĂ„ att vakna upp, tidigare har man varit skeptisk eftersom grĂ€dde och smör Ă€r sjĂ€lva grunden i bakelser och tĂ„rtor. Men nu visar skickliga konditorer att det gĂ„r att baka goda grejer med nya rĂ„varor, sĂ€ger Lena Ilkjaer.