Annons

Destination Åsnen får hållbarhetspris

zoom Destination Åsnen i Småland uppmärksammas för sitt hållbarhetsarbete. Foto: Karin Nilsson
Destination Åsnen i Småland uppmärksammas för sitt hållbarhetsarbete. Foto: Karin Nilsson
Den småländska nationalparken Åsnen tilldelas en Gold Award för sitt hållbarhetsarbete. Bakom utmärkelsen står den världsomfattande organisationen Green Destinations.
Annons

Destination Åsnen var sedan tidigare med på Green Destinations lista ”Sustainable Top 100 Destinations 2019” där skyddad natur och hållbar utveckling av en turistdestination är viktiga inslag. Efter vidare arbete och revision har den småländska nationalparken nu uppnått guldnivå.

Karin Nilsson är projektledare och har arbetat med utvecklingen av Destination Åsnen i många år.

– Utmärkelsen spelar stor roll. Det blir allt viktigare för resenärer att välja hållbara destinationer samtidigt blir det en stimulans för näringslivet att ytterligare vässa sitt hållbarhetsarbete. På så vis drar vi fler ansvarsfulla besökare till området och vi är medvetna om att vi måste förvalta vår natur och våra resurser på ett klokt sätt. Vi ska bruka utan att förbruka, säger hon i en kommentar.

För att uppnå guldnivå på Green Destinations lista ska över 100 kriterier inventeras och rapporteras. Det handlar om områden för hållbar destinationsutveckling, till exempel natur- och kulturarvsskydd, avfallshantering, företagsutveckling och ett involverande arbetssätt.

– Alla som bidragit ska vara stolta – kommunerna, företagen, Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg – alla har de bidragit till utmärkelsen, säger Karin Nilsson.