Annons

Destinationshotell en möjlighet i krisen

zoom Bryggan vid Engsholms slott. Kerstin Johansson, vd för Engholms slott och Jacob Dahlberg, vd Cicola Holding. Foto: Pressbild
Bryggan vid Engsholms slott. Kerstin Johansson, vd för Engholms slott och Jacob Dahlberg, vd Cicola Holding. Foto: Pressbild
NYHETER. Hur ska hotell- och konferensanläggningar överleva, när få destinationer kan locka besökare under nuvarande restriktioner? Nu lanseras flera coronasäkra satsningar där hotellen i sig själva är resmålen.
Annons

För Kerstin Johansson, vd för Engholms slott på Mörkö i Sörmland, kom coronakrisen som en kalldusch för ett år sedan, precis som för så många andra i branschen. Plötsligt försvann alla konferensbokningar på kort tid och det gällde att hitta på något för att överleva.

Det var då en gammal idé vaknade till liv.

– Tanken på att ha privatgäster har jag haft i många år, men det krävs otroligt mycket att genomföra den när man samtidigt har en full verksamhet som pågår. Nu blev det lite av en möjlighet också, i och med att vi inte längre har gäster under veckorna, berättar Kerstin Johansson.

Hon bestämde sig för att styra om inriktningen från konferensgäster till privatgäster på helgerna.

– Det kändes på en gång kul att rikta energin till något annat och inte deppa ner sig i. Jag har inte så många medarbetare kvar, men de är helt fantastiska som ställer upp på helgerna, vilket krävs för att det skulle fungera. Det blev en drivkraft framåt, säger Kerstin Johansson som under vintern satsat på weekend-koncept med bastu, kallbad och vinteraktiviteter, då slottet är beläget vid havet.

Det blir nu den första sommaren som slottet håller öppet, sedan portarna slogs upp för 30 år sedan. Nu pågår planerna kring sommarkafé, havsspa och middagar i restaurangen där boendet i slottsmiljö är grunden för hela konceptet.

En idé med konceptet destinationshotell är att gästerna inte ska behöva lämna den coronasäkra miljön för att utsättas för risker på turistmålen. Jacob Dahlberg, som driver destinationshotellet Frösö Park Hotel i Östersund, menar att platsen är avgörande för att undvika trängsel i framför allt städerna.

I sina jämtländska trakter kan han bland annat arrangera temahelger med allt från skidåkning till yoga, beroende på säsong. Just teman är något som besökarna enkelt kan ta till sig.

– Vi har kunnat ställa om snabbt. Som hybridhotell står vi på flera ben. Vi har fördelen att vi inte är ett renodlat affärs- och konferenshotell, utan har kunnat växla över till det privata segmentet, säger Jacob Dahlberg.

Han är nu delaktig i en storsatsning på just destinationshotell, som vd för det nybildade fastighetsbolaget Cicola Holding. Frösö Park Hotel bara är den första av flera anläggningar som företaget utvecklar genom konceptet, något som enligt honom möjliggörs genom att kombinera ansvaren för fastigheterna och verksamheterna.

– Vi ser att vi har en modell som är väldigt spänstig, och väntar oss att öppna tio enheter inom några år i mån om bra objekt på marknaden, säger Jacob Dahlberg.

Han tänker sig hotell på platser i hela landet.

– Vi är i grunden optimistiska. Vi tror att när återhämtningen kommer, då kommer den med full kraft. Under tiden tror vi på ett nytt sätt att driva och utveckla vår del av branschen, och ser fram emot den resan.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter