Annons

Fler restaurangkonkurser i år

zoom Konkurserna ökade i restaurangbranschen både<br />
 under 2017 och 2018, enligt UC. Foto: Carla Lomakka, Colourbox
Konkurserna ökade i restaurangbranschen både
under 2017 och 2018, enligt UC.
Foto: Carla Lomakka, Colourbox
NYHETER. Antalet konkurser i restaurangbranschen har ökat under sommaren. Creditsafes vd Krister Jonsson ser tecken på en kommande lågkonjunktur. Visitas Björn Arnek: "Tillväxten i restaurangbranschen har bromsat in under det sista dryga året".
Annons

Hittills i år har drygt 300 företag inom hotell och restaurang gått i konkurs. Det är en ökning med 23 procent jämfört med samma period i fjol. Främst är det restauranger som drabbats. Det är framförallt under sommaren som konkurserna ökat och trenden är tydlig inom det flesta branscher, visar statistik från kreditupplysningsföretagen UC och Creditsafe.

­– Konkurserna ökade i restaurangbranschen både under 2017 och under 2018. Även om vi tar hänsyn till antalet bolag i branschen har ökat under många år så har konkurserna ändå ökat rejält, säger Richard Damberg, kreditexpert hos UC.

Utsatta branscher

Traditionellt är hotell och restaurang en av de mest konkursutsatta branscherna. Statistik från UC visar också att andelen konkurser i branschen stigit under de senaste åren.

– Under 2018 gick ungefär en procent av alla restaurangbolag i konkurs. Under förra året gick 0,85 procent av alla företag i konkurs, säger Richard Damberg.

– Vi vet att antalet oseriösa bolag ökar generellt i flera branscher, så även i restaurangbranschen.  Det kan vara en förklaring. En annan kan vara att höjda arbetsgivaravgifter slår mot en bransch med låga marginaler.

Krister Jonsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe, konstaterar:

­– Vi tror att det kan var tecken på en annalkande lågkonjunktur. Företagen med minst marginal stryker med först, säger han.

Visita: har sett inbromsning

Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi hos Visita, varnar dock för att dra för långtgående slutsatser utifrån siffrorna.

­– Det är ganska modesta siffror och ingen bra indikator, säger han.

Ökningen av konkurserna sker från en historiskt låg nivå. De senaste åren har det rått högkonjunktur i Sverige och andelen konkurser är överlag låg.

­– Vi ser att dock att tillväxten i restaurangbranschen bromsat in under det sista dryga året, konstaterar Björn Arnek.

Göteborgskrögaren Andreas Harrysson driver krogarna Tranquilo på Kungstorget och Barabicu vid Rosenlund och känner av konkurrensen i branschen. Barabicu, som fick en succéstart när det drog igång för fem år sedan, har nu tappat en del intäkter samtidigt som Tranquilo ökar omsättningen.

Vägg i vägg med Barabicu ligger nyöppnade Zamenhof – där Café Gazette, Mayday och The Silver Lining samlas under samma tak ­– som är ett samarbete mellan Andreas Harrysson och Ess Group.

­– Gästerna är mer rastlösa idag och beredda att prova något nytt, säger han.

Höga kostnader

För att stå sig i konkurrensen behöver man kunna förnya sig, anser han.

– De som inte utvecklats så mycket eller engagerat sig kan få problem.

Men branschens utmaningar är större på kostnadssidan. Casual dining handlar i hög grad om att ge gästerna en bra totalupplevelse, konstaterar Andreas Harrysson.

­– Då är det lätt att man hamnar på en hög personalkostnad, höga råvarukostnader och höga hyror.

Stjärnkrogen Esperantos konkurs i Stockholm är en av konkurserna som fått uppmärksamhet under sommaren. Orsaken var ”ojämn beläggning”, uppgav krögaren Sayan Isaksson för Besöksliv.

Bolaget bakom Station 16 på krogtäta Tredje Långgatan i Göteborg står för en av de större konkurserna i Göteborgs krogvärld den senaste tiden. Bolaget inledde en konkurs den 22 augusti. På samma adress finns nu nyöppnade Contrast Public House, enligt ett pressmeddelande med nya ägare.

Besöksliv har utan framgång sökt den tidigare styrelsen i Station 16 för en kommentar till konkursen.