Annons

E-type öppnar piratkrog i Gamla Stan – vill fylla ett tomrum

zoom Nya Lasse i Gatan ligger ett stenkast från E-types andra krog Aifur, i Gamla Stan. Foto: Pressbild
Nya Lasse i Gatan ligger ett stenkast från E-types andra krog Aifur, i Gamla Stan. Foto: Pressbild
NYHETER. Piratsvärd, dödskallar och rom ska dra gäster till Martin (E-type) Erikssons nya sjörövarkrog i Gamla Stan. ”Gästerna bara gapar, det här är det konstigaste de sett”, säger han.
Annons

I förra veckan slog portarna upp för Martin (E-type) Erikssons nya restaurang Lasse i Gatan, ett stenkast från hans andra krog Aifur, i Gamla Stan.

Han hoppas kunna fylla ett tomrum.

– I Gamla Stans krogliv finns vikingatid, medeltid, 1800-tal och 1900-tal representerade, men inte 1600- och 1700-tal, trots att de flesta av husen är från den tiden. Det vill jag ändra på.

Beskriv konceptet.

– Det bygger på svensk historia – och på sjöröveri. Det liknar en piratbar med mycket svärd och dödskallar.

Hur fick du idén om pirattema?

– Från paret Lars och Ingela Gathenhielm som levde i Göteborg under 1700-talet. År 1710 bad Karl XII dem att börja kapa fartyg på Västkusten, för att störa det pågående kriget. Och Lars kallades just Lasse i gatan.

Berätta om inredningen.

– Jag har letat rekvisita i Västindien, USA och i England. Jag har även låtit handblåsa glas med inspiration från det tidiga 1700-talet, de väger nära ett halvt kilo och då smakar vinet annorlunda.

Vad står på menyn?

– Vi har dagens kött, dagens fisk och dagens vegetariska – som exempel kan du få in ett stort fat med bergtungafilé, rödingfilé, havskräftor och blåmusslor. Vi har också Stockholms bredaste romutbud och vi smaksätter vår Crème brûlée med rom.

 Vilken typ av gäster ser du framför dig på krogens 85 sittplatser?

– Jag tror att de som letar sig hit är ute efter något spännande, oavsett om de är 22 eller 92 år. De gäster som hittills kommit hit har bara gapat, det här är det konstigaste de sett, säger de.

Varför öppnar du en ny krog så nära din andra restaurang Aifur?

– Bakgrunden är att paret som drev krog på den här adressen ofta besökte mig på Aifur, och de ville att jag skulle ta över efter dem. Det kändes självklart när jag såg valven från år 1654 – här kunde jag skapa något som inte fanns i Gamla Stan.

Till sist, du har haft flera restauranger, vad skiljer sig mest med den nya?

– Att det inte är lika konceptuellt styrt som exempelvis Aifur. Här har jag öst in spännande saker och nu ska krogen få utvecklas i sin egen takt.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter