Annons

Ejnar Söder: ”Att kunna vin lika viktigt som att laga en köttbulle”

zoom Ejnar Söder och Mats Ruhne är initiativtagare till<br />
l vinutbildningen på The Winery Hotel. Foto: Pressbild
Ejnar Söder och Mats Ruhne är initiativtagare till
l vinutbildningen på The Winery Hotel.
Foto: Pressbild
NYHETER. Under en heldag i början av september får elever från olika restaurang- turism och hotellutbildningar lära sig hur man gör vin på The Winery Hotels vingård i Solna.
Annons

När tio ton vindruvor kommer lastade från Toscana till vingården och hotellet The Winery, har man bjudit in elever ifrån tre olika skolor för att delta i arbetet med att rensa och sortera druvor, och tillverka vin. Syftet är att sprida kunskap till dagens hotell- och restaurangelever.

– Vi är så glada och tacksamma över att få vara med om det här. Att få ta del av hantverket och kunskapen som ligger till grund för kvalitetstillverkning av vin är en viktig upplevelse för våra elever, menar Malin Hånell, projektledare och lärare på hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall som är en av de tre skolor som i år kommer att ta del av skörden på hotellet.

Initiativet startade redan förra året då endast en skola var inbjuden att delta. Men intresset har spridit sig, och den svenska vingården har i år fått förfrågningar från hela landet. I år kommer elever från tre skolor i Stockholm att delta, och det finns långsiktiga ambitioner med den än så länge dagslånga utbildningen.

– Det här ska fortsätta att växa, vi ska även organisera studiebesök för de olika skolorna i och runtom Stockholm så att de får vara med och se hur ett gott vin blir till – det har alla nytta av, säger Einar Söder, legendar i hotellvärlden, samt en av delägarna till The Winery Hotel, som är engagerad just i utbildningsfrågan.

Initiativet kommer från ägarna Ejnar Söder och Mats Ruhne, som vill dela med sig av sina erfarenheter inom hotell- och restaurangnäringen till framtida arbetssökande.

Provisorisk vingård

Utbildningen omfattar en heldag då druvorna anländer tidigt på morgonen i en temperaturkontrollerad lastbil. I ett tält som ska föreställa en provisorisk vingård ska druvorna rensas, sorteras innan de ska förvandlas till vin.

– Eleverna får ta del av arbetet tillsammans med våra erfarna vingårdsarbetare som berättar, förklarar och lär ut om hantverket bakom vinet. Vi vill utbilda i tillverkningen av kvalitetsvin och visa att det är ett gediget hantverk som ligger bakom.

Därefter blir det rundvandring i vineriet och hotellet som hålls av Ejnar Söder och Mats Ruhne.

Vad vill ni att de ska få med sig?

– Att få lära sig hur en verksamhet kan fungera på ett annorlunda sätt, vi är inte bara en vingård utan ett hotell, två restauranger och en massa andra verksamheter. Så att de får en inblick i en annorlunda verklighet. Och få en förståelse för det hantverk som ligger bakom och ta med sig i sin framtida utbildning.

”Lika viktigt som att kunna laga en köttbulle”

Einar Söder brinner för utbildning inom hotell- och restaurangnäringen, och för honom är det viktigt att så många som möjligt får ta del av utbildningsdagen.

– Kunskapen om vin är oerhört liten i Sverige. Både hos skolungdomar och äldre är vin ett okänt begrepp. Det är oerhört spännande och kul för ungdomar som inte alltid har vinets abc i sin skolplan, att de får möjlighet att göra det här. Det är viktigt att de får en grundlig inblick i hur druvor blir vin, säger Ejnar Söder.

Varför är det viktigt?

– För att de går en utbildning som syftar till att de ska bli duktiga medarbetare på ett hotell eller i en restaurang, och då är det lika viktigt att kunna vin som att veta hur man gör en köttbulle. Det är en viktig grundkunskap i vår bransch, precis som att laga mat och bädda en säng.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...