Annons

Emma och Oskar – två av årets 340 stipendiater

zoom Oskar Wahlström och Emma Billsten
Oskar Wahlström och Emma Billsten
NYHETER. Varje år delar Visita ut ett stort antal stipendier. Besöksliv har pratat med två studenter som tagit del av de drygt 6,7 miljoner som delats ut till 340 stipendiater under 2022.
Annons

Visita förvaltar ett antal stiftelser vars ändamål bland annat är att dela ut stipendium till unga, lovande personer som vill vidareutbilda sig inom hotell- eller restaurangyrket. Utlysning sker två gånger per år och med rätt förutsättningar kan samma person bli beviljad stipendier under hela sin studiegång.

För 21-åriga Emma Billsten från Malmö, som läser sista året på Swiss Hotel Management School i Schweiz, har pengarna inneburit ett välbehövligt tillskott.

– Jag började i september 2020 och har sedan dess fått stipendiet en gång per termin. Det är väldigt uppskattat och har stor betydelse för att kunna göra det lilla extra. Pengarna kan användas för att till exempel köpa en ny skoluniform eller vara med på aktiviteter som skolan anordnar, säger hon.

Utbildningen Bachelor of Arts in International Hospitality & Management avslutas i slutet av januari och sedan väntar arbete som hotellreceptionist. Var vet hon inte än, men efter två år utomlands är hon sugen på att återvända till hemlandet.

– Det är lite lättare att få de jobb man vill ha med den här utbildningen i bagaget, konstaterar Emma, som även är med i Yrkeslandslaget och tävlat i World Skills i grenen Hotellreception.

Blev varslad under pandemin

En annan som fått ekonomisk hjälp är 27-årige Oskar Wahlström som går utbildningen Kulinarisk kock och måltidskreatör på restaurang och Hotellhögskolan i Grythyttan.

– Jag var anställd som kock på Nationalmuseum men sedan kom pandemin 2020 och jag blev varslad i brist på jobb. Samma höst började jag här, minns han.

Vad var det som lockade med kockyrket?

– Det började med att jag alltid lagat mycket mat hemma. Vi var alltid noga med att alla skulle sitta ner och äta tillsammans. Det har nog bidragit till att jag trivs i måltidens rum.

Att gå från en fast månadslön till CSN blev en rejäl – och ganska tuff – kontrast. Därför har också de sammanlagt fem stipendier han fått under skoltiden varit betydelsefulla.

– Stipendierna jag fått har bland annat hjälpt mig att få tag på mer exklusiva råvaror. Jag har även köpt knivar, stavmixer och annat för att kunna utveckla mitt hantverk hemma.

Vad händer i juni när du är klar med skolan?

– Det undras mycket från branschen, gamla kollegor och kompisar ringer och frågar om jag känner folk som kan jobba. Så det finns en efterfrågan. Det är också en fördel med att vara här, man träffar mycket folk som säkert kommer hamna på tongivande platser framöver. Alla kommer inte bli kockar utan jag träffar även potentiella restaurangchefer, vinimportörer och så vidare.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...