Annons

”En katastrof för vår destination”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Coronakrisen drabbar allt fler sommarevenemang i landet. Nu kommer beskeden om att både Storsjöyran och Storsjöcupen i Östersund ställs in, något som innebär ett intäktstapp i regionen på närmare 200 miljoner kronor.
Annons

Under onsdagen kom beskedet att Östersundsbaserade fotbollsturneringen Storsjöcupen, liksom Gothia cup, tvingas ställa in i sommar. Kort därefter meddelades att även musikfestivalen Storsjöyran ställs in.

– Det är ett jättetapp, en katastrof för vår destination. För oss är det här två gigantiska arrangemang som nu ställs in, säger Martin Sahlberg, Destinationschef för Destination Östersund och konstaterar att två veckors full beläggning för de lokala hotellen och restaurangerna och hög fart i handeln därmed är borta.

– Cupen beräknas ju ha en turistekonomisk effekt på cirka 82 miljoner kronor och Storsjöyran motsvarande 92 miljoner kronor, säger han.

Regionen lider också av de uteblivna norska turisterna, med stängda gränser mot grannlandet som tidigast kommer att öppna den 15 juni. I likhet med övriga Sverige handlar lösningarna nu om att uppmuntra och underlätta för lokal handel med hjälp av smarta, innovativa lösningar, såsom shoppinghjälp, digitala konstvandringar och digitala afterworks.

– Vi ser väldigt många idéer poppa upp och som sedan nog kommer kunna bli kvar. Och kommunen är också mycket öppen till förändringar som underlättar för handel och restaurangliv, säger Martin Sahlberg.

Han tror att det lokala resandet blir ett viktigt sätt för svensk turistnäring att kunna hålla sig flytande i sommar.

– Jag tror att vi kommer att få se ett stort lokalt resande, där många väljer att upptäcka sin egen region och städerna nära. Jag hoppas på att vi kommer att kunna nå en lokal närmarknad, samtidigt som vi är ett långt land med många härliga destinationer och alla kommer att vilja ha den turismen hos sig.

Martin Sahlberg är noga med att poängtera att för att besöksnäringen ska hitta lösningar, behöver man också lyfta blicken på lite längre sikt och inte bara se till sommaren.

– Vi behöver också redan nu titta på höstturismen och hur vi ska kunna få tillresande när vi i nuläget inte heller har någon flygtrafik direkt hit. Vi får inte titta för kortsiktigt, för det kommer att ta ett tag innan vi ser ett mer normalt resande igen.

Storsjöcupen skulle ha ägt rum i månadsskiftet juni och juli och hade under förra året rekordantalet 24 000 deltagare som på olika vis deltog i fotbollsturneringen. Storsjöyran skulle ha ägt rum 31 juli till 1 augusti och nedslagna arrangörer hälsar att biljetterna är återlösningsbara, men också gäller för Storsjöyran 2021.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...