Annons

”En klar fördel att man har gjort det en gång innan”

zoom Frida Leijon med en av förra årets landslagsdesserter. Foto: Pressbild
Frida Leijon med en av förra årets landslagsdesserter. Foto: Pressbild
NYHETER. Nu börjar Svenska Konditorlandslagets uppladdning inför tävlingen European Pastry Cup 2022 i Paris. En deltagare som varit med förr är Frida Leijon – som ser framför sig en stenhård konkurrens men också en mäktig upplevelse.
Annons

Vilken är er målsättning med tävlingen?

– Det stora målet är VM 2023, men först måste vi ju lyckas i Paris och kvalificera oss. Vi siktar på medalj, så får vi se hur långt det räcker.

Du var med och tävlade för Svenska Konditorlandslaget i European Pastry Cup 2014 som sedan kvalificerade Sverige till World Pastry Cup 2015. Vad tror du att din erfarenhet spelar för roll?

– Det är en klar fördel att man gjort det en gång innan. Jag kommer att kunna bidra med erfarenheten – och tävlingserfarenheten. Det är den åttonde tävlingen för mig, så jag vet hur det är att stå där framme.

– Förra gången var det en jättemäktig upplevelse att stå framför en stor läktare med publik, och det kommer att bli superkul att vara med igen.

Hur kommer ni att ladda upp inför tävlingen?

– Nu har laget precis satts samman, så det kommer att bli ett gäng träffar om hur vi ska lägga upp det. Den största träningen kommer alla att ha på varsitt håll och sedan träffas vi en gång i månaden och kör ihop oss. Det här är en sport där man måste nöta många timmar innan det sitter.

Vilken roll kommer du själv att ha i laget?

– Som det ser ut kommer jag att ta ansvar för sockret. Vi har börjat prata om våra olika roller, men sedan måste alla förstås vara inblandade i allt.

Vilka utmaningar ser du framför dig?

– Vi tävlar mot stora nationer och stora organisationer. De som alltid går bra är Frankrike, Italien, Spanien och asiatiska länder som Malaysia, som vann förra gången, och Japan. Det är stora länder som har mycket tradition att stå på.

– De har ju lite andra förutsättningar jämfört med oss, inte minst den ekonomiska biten. De har ju mer folk och därför ett större urval. Vi är lite av en underdog, men har absolut potential att ta oss till toppen.

Vilken är Sveriges styrka i tävlingen skulle du säga?

– Vi är väldigt bra på smaker och texturer. När det handlar om glasstårta och desserttårta så är vi absolut med i matchen, men skulpturerna måste vi jobba på. Vi har inte den traditionen att göra skulpturer som en del andra har. Man ska göra en skulptur som är uppemot 165 centimeter hög, så det är en riktigt stor pjäs. Kraven är att det ska vara både snyggt och innehålla de rätta elementen, så det kommer att bli en tuff och spännande utmaning.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...