Annons

En nystart för svensk restaurangbransch

zoom Sofia B Olsson är en av initiativtagarna till både uppropet #härtardetslut och till den nystartade föreningen Framtidens krogkultur.
Sofia B Olsson är en av initiativtagarna till både uppropet #härtardetslut och till den nystartade föreningen Framtidens krogkultur.
NYHETER. Kvinnorna bakom uppropet #Härtardetslut tar nu stafettpinnen för att skapa en attraktiv arbetsmiljö – för alla.
Annons

Det var för en dryg månad sedan som några ur gruppen bakom uppropet #härtardetslut samlades på Hotel Post i Göteborg efter en inbjudan av grundaren Sofia B Olsson. Då hade det gått lite mer än ett år sedan de delat sina historier i uppropet, signerat av 65 branschkvinnor.

Träffen i Göteborg livestreamades och fick stor uppmärksamhet, bland annat medverkade Sofia B Olsson i Nyhetsmorgon på Tv4. Nu har man gjort ännu en förflyttning framåt och skapat föreningen Framtidens Krogkultur.

– Alla är överens om att vi vill ha en positiv framåtanda. Det kom in olika namnförslag och sedan hade vi en omröstning, säger Sofia B Olsson.

Ledarskap, utbildning och kultur

Hon är styrelsens ordförande och backas upp av en rad branschpersoner som Emelie Nielsen, Maria Printz-Edmond och Elvira Lindqvist med flera. Tillsammans har de utformat ramar och stadgar. 

– Vårt syfte handlar inte bara om jämställdhet för oss utan branschen som helhet. Vi vill verka för en attraktiv restaurangbransch där folk som redan jobbar mår bra, vill jobba kvar och att ännu fler vill komma och jobba med oss, säger Sofia B Olsson. 

Framtidens Krogkultur kommer nu ta arbetet vidare i tre fokusgrupper som har områdena: ledarskap, utbildning och kultur. Dessa identifierade man under workshopen i Göteborg i februari.

Tillgängligt för alla åldrar i branschen

Nästa steg, enligt B Olsson, blir att hitta lösningar för förbättring, till exempel att ledarskapsutbildning ska vara tillgängligt för alla åldrar i branschen, som från gymnasietiden tills slutet av karriären.

– Sedan kommer vi att sträcka ut en hand till de som vi tror kan hjälpa oss, vi behöver ha pengar och samverkan och arbeta brett för att nå resultat. På sikt kanske det blir tal om anställa en person, men det får vi se.

Man har även börjat ta fram en hemsida där man ska kunna anmäla sig för medlemskap och en Facebook-grupp med ett debattforum som är öppen för alla, oavsett medlemskap. Tanken är att inkludera hela branschen. Föreningens arbete ska komma att präglas av medlemmarna.

Översvallande positiv respons

– Det var ett upprop från kvinnor i branschen och nu är det är en förening, så det är logiskt att vi just nu i start bara kvinnor men så fort vårt medlemskap kommer igång så är alla män, icke-binära, och andra kvinnor välkomna.

Genomslagskraften för föreningen har hitintills varit översvallande positiv.

– Jag vet ingen annan gruppering som har gått från ett Metoo-upprop till en förening. Det visar på en stor handlingskraft i vår bransch, säger Sofia B Olsson som har högt uppställda mål.

– Min vision är att Sverige ska ha den mest jämställda restaurangbranschen i världen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...