Annons

”En vanlig restaurang är ingen allmän sammankomst”

zoom Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
NYHETER. I förra veckan skärpte regeringen förbudet om allmänna sammankomster från 500 till 50 personer. Men vad exakt innebär det för restauranger och nattklubbar. Besöksliv ställde frågan till Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Annons

Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 50 personer, vad betyder det?

– Detta är samma regel som tidigare gällde 500 personer, men som man nu reducerar i antal personer. Viktigt att komma ihåg är att reglerna gäller för allmänna sammankomster och offentlig tillställning, något som regleras i ordningslagen. En vanlig restaurang som serverar sina gäster är ingen allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

Betyder det att nattklubbar inte får ha fler än 50 gäster?

– Om man som restaurang anordnar dans, som ju är en offentlig tillställning, så gäller regeln om max 50 deltagare – i det fallet har Polisen uttalat att begränsningen om 50 personer gäller endast de besökare som befinner sig på dansgolvet. Det går alltså att ha fler besökare i restaurangen utöver de som befinner sig på dansgolvet. Så exempelvis nattklubbar kan ha fler än 50 gäster om de befinner sig på andra ställen i lokalen.

(Polismyndigheten har förtydligat vad som gäller för restauranger med danstillstånd HÄR.)

– Viktigt att komma ihåg dock att i övrigt gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter mot köer och trängsel i restauranglokaler, vilket betyder bland annat att man på exempelvis nattklubbarna inte får gå runt eller stå baren med sin dryck.

Det är mycket för era medlemmar att förhålla sig till just nu. Vad får ni för reaktioner från dem?

– Vi får många samtal och de tycker att det är mycket, och att det ibland är svårt att hänga med då allt händer så fort. Det uppstår ofta en tid av många frågor i samband med nya regler och förordningar innan alla förtydliganden är publicerade.

Vad gör ni för att hjälpa era medlemmar att reda ut frågetecken?

– Vi jobbar för högtryck för att så snabbt som möjligt få ut informationen. Vi besvarar allas samtal och mejl, inte minst gällande nya regleringar.

Vad är ditt råd?

– Rådet generellt är att hålla utkik på Visita.se då det är vår primära kanal för att få ut information så fort som möjligt. Där länkar vi också ofta till myndigheternas information.