Annons

Episka poolpartyn och Svenska Rallyt

zoom Foto: Best Western Gustaf Fröding
Foto: Best Western Gustaf Fröding
NYHETER. Det sitter många historier i väggarna på klassiska Karlstadshotellet Best Western Gustaf Fröding, som nu firas för sina 50 år sedan öppnandet.
Annons

Varför fira att ett hotell fyller 50 år? Snarare varför inte, tänkte vd:n sedan 20 år, Patrik Mörkfors, och satte sig i våras för att ringa runt till många av de som funnits med och format hotellet sedan det öppnades den 22 november 1973.

– Egentligen var det en idé som fanns kvar från det att vi firade 40 år, att bjuda in tidigare hotellchefer och hålla en inspirationsdag med föreläsningar och firande. Då hann jag inte, men hade kvar planeringen och tänkte att “det här blir spännande” när vi började närma oss 50, berättar Patrik Mörkfors, vd för Best Western Gustaf Fröding.

– Det är en plats som finns i mångas hjärtan här i Karlstad, med många minnen.

OK Motorhotell under 70-talet

Patrik Mörkfors är van vid att ordna arrangemang, som också varit något av ett signum för hotellet. Beläget vid motorvägen en liten bit utanför Karlstad har det varit viktigt att genom åren kunna bjuda på något alldeles extra för att locka gäster och besökare. Under 1970-talet var hotellet ett OK Motorhotell. Gäster och affärsresenärer lockades med dansaftnar flera dagar i veckan och andra aktiviteter.

1986 skedde namnbytet till Gustaf Fröding med hjälp av en tävling, där vinnaren fick en resa till Mallorca. Under somrarna var det Banana Bus Club med after beach och hotellet har också stått som värd för Svenska Rallyt.

– Vi har fortfarande dansbandsaftnar en gång i månaden med de bästa banden och gör egna arrangemang och nöjeskvällar. Men exakt samma typ av koncept som  -80 och -90-talet med Banana bus skulle inte fungera idag med vår verksamhet och våra gäster. På den tiden var det Adam Alsing som dj och Svenne Rubins som spelade vid poolen på after beachen. När det var som mest folk, över 900 personer, kunde du inte se poolen. Det skulle nog inte ens vara tillåtet idag, konstaterar Patrik Mörkfors.

Många ben att stå på

Själv kom han in som vd 2003 som blott 25-åring, med sin pappa Lennart Mörkfors som platschef de första åren. 2004 blev hotellet medlem i Best Western och 2017 köpte familjen Mörkfors även fastigheten. Idag driver Patrik Mörkfors också Best Western Eurostop i Örebro och Hotell Frykenstrand i Sunne.

Viktigt för Gustaf Fröding hotell, med sina 163 rum, är att ha många ben att stå på, konstaterar Patrik Mörkfors. Affärsresenärer, barnfamiljer på semester, helgpaket, våra konferensmöjligheter och restaurangen med aktiviteter som gör att hela hotellet lever dygnet runt.

Vilka förändringar har haft störst betydelse för hotellet genom åren?

– Jag skulle säga att hotellet inte skulle ha varit var det är idag om man inte byggt vår hörsal 1989, Värmlandssalen, som kan ta upp till 400 personer.

Men det handlar inte bara om att blicka bakåt i samband med firandet av 50-åringen, även om inspirationsdagen idag den 10 november handlar mycket om att hylla de personer som varit med genom åren. Inbjudna hotellkollegor, bland annat Best Western Hotels Skandinaviens vd Johan Michelson, finns också med och framtidsspanar.

I nuläget vittnar hotellbranschen om god beläggning och Best Western Gustaf Fröding har under hösten haft högre omsättning än någonsin, trots det kärva ekonomiska läget i omvärlden.

Hur ser ni att ni kan komma att påverkas av lågkonjunktur och tuffare tider för allas plånböcker?

– Jag är alltid optimistisk och lösningsorienterad. Vi har ju varit med om både fastighetskris, finanskris och pandemi och glöm inte att när hotellet startade så var det oljekris och oljeransonering – och hotellet var ett motorhotell beläget vid motorvägen. Då fick man satsa på norrmän som hade olja och att de tyckte om att dansa, säger Patrik Mörkfors och tillägger:

– Man får hitta lösningar hela tiden och vara snabbfotad, det går inte att göra så mycket mer. Och vad som än har skett har vi alltid kommit ur det starkare.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...