Annons

Erik Videgård om nya krogen: ”Det känns som en comeback”

zoom Inredningen på Videgård är influerad av krögarens favoritfilmer,<br />
 Blade Runner och 2001 - Ett rymdäventyr. Foto: Videgård
Inredningen på Videgård är influerad av krögarens favoritfilmer,
Blade Runner och 2001 - Ett rymdäventyr.
Foto: Videgård
NYHETER. Krögaren är tillbaka på Stockholms krogscen tillsammans med Stureplansgruppen. På menyn ryms allt från peruanska revbensspjäll till regndroppar: ”Jag har fått fria händer att skapa ett kök som har saknats här”.
Annons

Namnkunnige krögaren och tv-kocken Erik Videgård har en hektisk dag i den nyöppnade restaurangen som bär hans namn. Med en egen tolkning av nikkeiköket gör han nu comeback. Målgruppen: matintresserade stockholmare.

– Vi öppnade i måndags så det är full fart, just nu testar jag kryddningen av en dumpling. Tanken är att jag ska vara hundra procent involverad i driften, det orkar jag nu, säger Erik Videgård.

Bakgrunden till att han nu öppnar nytt är ett tidigare samarbete med restauranggruppen. I januari i år var han med och startade restaurangen L’Avventura i centrala Stockholm. Detta efter en tids sjukdom.

– Jag drabbades av cancer 2010 och det är först i år jag känner mig redo att ta tag i sådant här. Efter vårt första samarbete fick jag frågan om att skapa något nytt och det är jättekul att vara igång igen. Det här känns som en comeback eftersom jag kommer att synas mer.

Restaurang Videgård ligger i Grand Escaliers gamla lokaler inne i Sturegallerian, och fokus är nikkei, vilket är en blandning mellan det japanska och det peruanska köket.

– Jag har fått i stort sett fria händer att skapa ett kök som har saknats i Stockholm. Min tolkning är att blanda in smaker från det kinesiska köket, det kan handla om dumplings och såser smaksatta med sichuanpeppar. Jag ser det inte som asiatiskt, för mig handlar det om smaker och jag drar gärna till med mängder av ingredienser.

Vilka rätter är du mest stolt över?

– Ett oerhört mört revben på kossa som är kryddat med peruansk rökt chili. En annan favorit är ett löskokt ägg som serveras med tofu.

Det finns en dessert på menyn som heter Raindrop – berätta.

– Det är en iskall droppe regn bestående av vatten som binds med agar agar-pulver, ett slags tång som binder vattnet i tio minuter. Rätten är smaksatt med smulor och sirap och det känns häftigt när den smälter i munnen. Visst, den kostar 75 kronor, men den är värd det dubbla, tycker jag.

Inredningen på Videgård är influerad av hans favoritfilmer.

– Restaurangen betyder väldigt mycket för mig och inspirationen kommer från filmer som Blade Runner och 2001 – Ett rymdäventyr. Det är inte alltid så tydligt, men hovmästarpulpeten är en svart monolit i plexiglas, och är en tydlig blinkning till 2001.

Man har öppet för lunch och middag alla dagar i veckan, utom söndag. Och under lördag och söndag kommer det om ett par veckor att serveras brunch.

– Till luncherna kommer vi att ha gäster som jobbar i området och till middagarna handlar det om matintresserade, man går inte hit bara för att bli mätt.

Slutligen, vad har du för förhoppningar med den nya krogen?

– Att det är fullt jämt, naturligtvis.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...