Annons

Ett steg närmare fossilfria skidanläggningar

zoom Överlämnandet av färdplanen till näringsminister Ibrahim Baylan<br />
 och miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Foto: Pressbild Slao
Överlämnandet av färdplanen till näringsminister Ibrahim Baylan
och miljö- och klimatminister Isabella Lövin.
Foto: Pressbild Slao
NYHETER: Nu lämnar SLAO in sin färdplan för fossilfri konkurrenskraft till regeringen. Förhoppningen är att hitta gemensamma vägar för att möjliggöra helt fossilfri drift av svenska skidanläggningar inom sju år.
Annons

Under torsdagen överlämnar Svenska skidanläggningars organisation, SLAO, sin färdplan för fossilfri konkurrenskraft till regeringen. I samband med överlämnandet kommer Slao och andra representanter från branschen sitta ner tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

– Det här är ett sätt för oss att mötas och förstå varandra, och prata om konkreta lösningar på klimatutmaningarna som vi står inför. Vi kommer att diskutera hur politikerna kan hjälpa vår bransch, och hur vår bransch kan hjälpa politikerna att komma framåt, säger Titti Rodling, vd för Slao.

Skidbranschens färdplan, som tagits fram inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige, skulle egentligen lämnats över till regeringen i mars under ett större arrangemang. På grund av coronapandemin genomförs överlämningen nu, i mindre skala.

Besöksliv har tidigare berättat om SLAO:s färdplan som presenterar olika åtgärder för att nå 100 procent fossilfri drift av Sveriges skidanläggningar inom sju år. Färdplanen innehåller bland annat satsningar på biodrivmedel, introduktion av eldrivna snöskotrar och egen produktion av förnybar energi. Här uppmanas också riksdag och regering att hjälpa till med insatser för att minska skidgästernas klimatpåverkan i samband med resor till och från skidanläggningarna.

Vad innebär det att ni nu lämnat in den här färdplanen?

– Det är en viktig milstolpe att vi nu officiellt lämnat in färdplanen även om den funnits publicerad sedan i vintras. Vi har redan har börjat arbeta med planen, men den breda uppslutningen från beslutsfattare är en förutsättning för att göra verklighet av våra klimatsatsningar, säger Titti Rodling.

Den 15 oktober kommer Slao och andra branschföreträdare hålla en livesändning och berätta med om vad innehållet i färdplanen kommer innebära konkret för skidbranschen.