Annons

Familjekrog i Ystad fick skånskt gastronomipris

zoom
NYHETER. Le Petit Bistrot var en av pristagarna när Skånes Gastronomipris nyligen delades ut. Den personliga krogen drivs av Jennie Fredman och hennes man Jonas Benson med kocklegendaren Crister Svantesson.
Annons

Jennie Fredman är mer eller mindre uppväxt på restaurang och passionen för mat har hon ärvt från pappa Crister.

– Man kan säga att jag föddes med restaurangyrket i blodet, säger hon och skrattar.

Men trots att Jennie jobbat på restaurang i drygt 25 år har hon själv inte drivit en egen krog. Tills sommaren 2021 – då slogs dörrarna till Le Petit Bistrot upp, på gågatan i centrala Ystad.

Gastronomisk pionjär

Le Petit Bistrot har, precis som Crister Svantesson, rötterna i det klassiska svenska och franska köket. Crister Svantesson var en av 1970- och 1980-talets gastronomiska pionjärer och satte, tillsammans med sin vapendragare Leif Mannerström, Göteborg på den kulinariska kartan med den legendariska restaurangen Johanna. Flera år senare sätter familjen Fredman Benson Svantesson Ystad i det gastronomiska strålkastarljuset, med Le Petit Bistrot.

Ni fick nyss ta emot Skånes Gastronomis pris för bästa värdskap, varför tror du att ni fick ni just den utmärkelsen?

– Jag tror det beror på att vi är en liten restaurang. Vi har bara 22 sittplatser på 90 kvadratmeter. Vårt koncept är riktigt god mat lagad från grunden, kombinerat med en personlig atmosfär.

Hur jobbar ni för att få en välkomnande känsla på restaurangen?

– Vi ville skapa en restaurang där alla känner sig bekväma, du kan komma uppklädd eller nedklädd. Eller bara glida förbi, ta en öl och läsa en tidning. Vår filosofi är att restaurangen ska kännas som ett extra vardagsrum för våra gäster. Vi är ett litet team på tio medarbetare. Jag och min man jobbar själva i servisen och kommer nära gästerna. När de går härifrån vill vi att det kännas som vi är nya vänner.

Var får ni själva inspiration ifrån?

– Mycket av inspirationen till Le Petit Bistrot kommer från vår egen personliga favoritrestaurang PA & Co i Stockholm, där min man Jonas jobbade i många år. Deras sköna atmosfär har alltid funnits med som en sorts ledstjärna. När det gäller maten har pappas bakgrund självklart präglat Le Petit Bistrot meny, även om han nu som 77-åring inte jobbar i köket så ofta. Det är mycket klassiskt svenskt och franskt med lite inslag från andra kulturers kök. Och många goda såser, som är pappas specialitet. Vi köper in en liten mängd utvalda råvaror och lagar till runt 25 portioner per dag av dem. På så vis byter vi meny nästan varje dag.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...