Annons

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

zoom Under Aurora 17 lagar Fazer mat till 19 000 personer under 19 dagar.
Under Aurora 17 lagar Fazer mat till 19 000 personer under 19 dagar.
NYHETER. Militärövningen Aurora 17 är i full gång, med 19 000 medverkande militärer från nio olika länder. Dessa ska dessutom äta, och Fazer ansvarar för maten. 
Annons

Fazer har tillsammans med Samhall ett fyraårigt avtal med Förvarets Materielverk, och lagar i princip redan all mat till landets militärer. Under Aurora 17-övningen sätts samarbetet ytterligare på prov, då 19 000 personer under 19 dagar ska äta och dricka över hela landet.

Det innebär dels att laga mat i mer eller mindre fasta restauranger, men även att distribuera livsmedel till de som lagar själva till sjöss. Dessutom levereras färdiga dygnsportioner till de militärer som befinner sig ute i fält utan tillgång till kök.

Kräver militärisk precision

Therese Pettersson är sektorchef för Defence inom Fazer Food Services. Hon menar att deras menyråd har gjort ett gediget jobb i planeringen inför Aurora 17. Logistiken är minst sagt omfattande och kräver ett visst mått av ”militärisk precision”.

− Visst är det så att man noga måste planera allt i minsta detalj, och detta är alla våra medarbetare ute i våra restauranger otroligt duktiga på. Menyrådet komponerar menyn efter avtal, energiintag och inte minst smakupplevelse och vi har ett mycket nära samarbete med våra leverantörer.

Behöver man göra avkall på ekologiska produkter när det blir så här storskaligt?

− Utgångspunkten är att andelen ekologiskt ska vara densamma som den är normalt i våra försvarsrestauranger.

19 000 personer under 19 dagar. Hur mycket mat blir det totalt?

− 150 000 dygnsportioner fördelat på koktross, fartyg, 24H ration och restauranger. Det är svårt att uppskatta antal ton men mellan tummen och pekfingret handlar det om 2,5 kg mat och dryck per person och dygn undantaget rations.

Vad innebär Aurora 17-övningen ekonomiskt för Fazer?

− Vi kommenterar inte detaljer i våra avtal men naturligtvis är detta en betydande del i vårt uppdrag för Försvaret.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter