Annons

Flygplatsdirektören: ”Vi konkurrerar om folks tid och pengar”

zoom Mellan 2016 och 2017 ökade antalet resenärer från 6,4 till 6,8 miljoner. Foto: Landvetter Airport
Mellan 2016 och 2017 ökade antalet resenärer från 6,4 till 6,8 miljoner. Foto: Landvetter Airport
NYHETER. Antalet resenärer på Göteborg Landvetter Airport är på väg att nå 7 miljoner – ett nytt rekord. För att möta trycket ska man investera 1,6 miljarder i en utbyggnad av terminalen och i ett nytt hotell.
Annons

Landvetter går för högtryck, mellan år 2016 och 2017 ökade antalet resenärer från 6 376 000 till 6 845 000. Och det tycks fortsätta i år, under mars hade man 530 000 vilket är fyra procent fler än samma period i fjol.

– Vi ser en positiv utveckling, från år 2012 fram till i dag har antalet passagerare vuxit med 40 procent till nära 7 miljoner, det är nytt rekord, säger flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren.

Fler kinesiska resenärer tack vare Volvo

Utvecklingen har delvis sin bakgrund i högkonjunkturen, vilken för med sig att resandet från näringslivet, besöksnäringen samt regionens universitet ökar.

– Särskilt näringslivet går som tåget, ett exempel är att det kinesiskt ägda Volvo fört med sig att antalet resenärer från Shanghai gått från 17 000 till 33 000 på tre år.

Tillväxten beror även på nya flyglinjer. Förra året tillkom tio stycken, som Vilnius med Wizz Airs och Split med Norwegian. I år har man hittills fått sex nya, bland annat har Ryanair lanserat en direktlinje till Malta. Totalt närmar man sig 100 linjer.

– Nu kan vi erbjuda de destinationer som efterfrågas. 20 procent av alla som lever och verkar i Västsverige har utländsk bakgrund och de reser till sina hemländer och släkten kommer hit. Resandet skapar högtryck för besöksnäringen – och inte minst arbetstillfällen. För varje miljon resenärer som kommer hit blir det nära två tusen nya jobb i staden.

Utbyggnad för miljarder

För att möta trycket ska man satsa 1,6 miljarder kronor fram till 2020 i att utveckla flygplatsen. Det handlar bland annat om att bygga ut terminalen med tre nya gater. Som Besöksliv rapporterat om tidigare, ska man även investera i ett nytt flygplatshotell som beräknas stå klart mellan 2019-2020.

Landvetter ska vara fullt utbyggt 2030. Parallellt jobbar man med att digitalisera flygplatsen, och utveckla tjänster för att underlätta för resenärerna: Bland annat installeras ett mätningssystem i säkerhetskontrollen där man kan se hur lång kön är via mobilen.

Vad krävs för att vara en framgångsrik flygplats i dag?

– Ett bra samarbete med näringsliv och besöksnäring. Och vi behöver vara lyhörda för vad som efterfrågas i form av tillgänglighet, för konkurrensen är hård. Vi konkurrerar inte med andra flygplatser, utan om resenärernas tid och pengar. Ska de välja att resa framför att exempelvis bygga ut köket så måste vi ha ett attraktivt erbjudande.

Vad har ni för mål?

– Vårt mål inom Swedavia är att jobba tillsammans med att bidra till Sveriges tillväxt.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren