Annons

”Förlängs inte stöden klarar vi oss inte”

zoom Risken är stor att verksamheterna inte klarar sig till årsskiftet om inte stödåtgärderna förlängs. Det säger Halmstadskrögaren Mikael Wallin. Foto: Hummer Grill & Bar
Risken är stor att verksamheterna inte klarar sig till årsskiftet om inte stödåtgärderna förlängs. Det säger Halmstadskrögaren Mikael Wallin. Foto: Hummer Grill & Bar
NYHETER. Krisen är långt ifrån över vittnar företagen i besöksnäringen om. Krögaren Mikael Wallin i Halmstad befarar att hans restauranger inte klarar sig till årsskiftet utan förlängda stödåtgärder.
Annons

Krögaren Mikael Wallin driver Hummer Bar och Grill i centrala Halmstad och det betydligt större restaurangtorget Foodmarket med fem olika kök i köpcentat Hallarna utanför staden.

Coronapandemin har, liksom för alla andra krögare, slagit hårt mot hans verksamheter sedan i våras. Men medan centrumrestaurangen, tack vare en ny uteservering med fler platser, klarade sommaren hyfsat bra, är läget kritiskt för Foodmarket som ligger inne i en galleria.

– Vi kommer att behöva säga upp medarbetare om stöden inte förlängs, vi tappar 700 000-800 000 kronor i månaden, efter jul kommer vi inte att kunna betala hyra, säger Mikael Wallin.

Ett förlängt omställningsstöd och anstånd för skatter och avgifter skulle hjälpa Mikael Wallins verksamheter, men något permitteringsstöd har han ändå inte kunnat utnyttja.

– Vår centrumrestaurang gick med förlust förra året så den kunde vi inte ansöka om stöd till, och för Foodmarket är det helt enkelt för krångligt att permittera. Vi kan inte permittera 20–30 personer och schemalägga dem för fem olika kök plus städ, det går inte.

– Systemet måste förändras så att man kan använda sin permitterade personal om någon blir sjuk, det funkar inte för en restaurang med 55 anställda annars.

Något som kan förvärra läget ytterligare är om det införs lokala restriktioner i Halmstad, vilket har diskuterats och rapporterats om i lokala medier.

– Blir det lokala restriktioner är jag rädd att vi tvärtappar i nästa vecka, då blir vi tvungna att säga upp folk.

Hur har ni klarat er från att säga upp tidigare, när ni inte har permitterat?
– Vi har inte har återanställt två personer som sagt upp sig, och inte heller ersatt två långtidssjukskrivna. Vi har också dragit ned på timmarna för samtliga anställda för att kunna använda fler och slippa säga upp någon. Men blir det värre så kommer det inte att hålla.

Mikael Wallin har redan sett effekter av det än så länge bara har pratats om lokala restriktioner.

– På Foodmarket märkte vi direkt av när lokala restriktioner bara nämndes i ett tv-inslag för ett par veckor sedan, då valde folk att stanna hemma. Mer restriktioner klarar vi inte, säger Mikael Wallin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...